ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κρίση κόβει τα μερίσματα

09:04 - 29 Οκτ 2008 | Αναλύσεις
Την δραστική μείωση αλλά και την μη διανομή μερισμάτων για την χρήση 2008 εξετάζουν ορισμένες ελληνικές τράπεζες σε μια περίοδο όπου τα προβλήματα ρευστότητας είναι τεράστια και η κεφαλαιακή επάρκεια ζητούμενο. Ακόμη οι διοικήσεις κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους ωστόσο για πρώτη φορά αναφέρουν ότι « πλέον όλα εξετάζονται από μηδενική βάση».

Η Κύπρου που θα ανακοινώσει κέρδη στις 7 Νοεμβρίου θα διανείμει και προμέρισμα άρα δεν θα μεταβάλλει την στρατηγική της ωστόσο άλλες τράπεζες εξετάζουν μείωση ενώ κάποιες ακόμη καιτην μη διανομή. Για την χρήση 2007 οι ελληνικές τράπεζες είχαν διανείμει 1,4 ευρώ η Εθνική, 0,90 ευρώ η Alpha, 0,82 ευρώ η Eurobank συνολικά μαζί με το προμέρισμα 0,72 ευρώ η Πειραιώς συμπεριλαμβανομένου και του προμερίσματος , η Κύπρου 0,44 ευρώ μαζί με το προμέρισμα η Marfin 0,35 ευρώ η MIG 0,38 ευρώ και η ΑΤΕ 0,10 ευρώ.

Αν μια τράπεζα δεν διένειμε μέρισμα π.χ. η Εθνική (μέχρι τώρα δεν έχει παρθεί καμία απόφαση από την Εθνική ωστόσο αναφέρεται ως παράδειγμα) θα μπορούσε να εξοικονομήσει 1,6 δις ευρώ. Αν τα κέρδη είναι 1,6 δις ευρώ π.χ. και περίπου 800 εκατ ευρώ το 50% των κερδών συνήθως διανέμεται ως μέρισμα τότε είναι προφανές ότι η μη διανομή θα ενισχύσει τα κεφάλαια κατά 1,6 δις ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες ακόμη δεν έχουν λάβει αποφάσεις ωστόσο το πλέον πιθανό σενάριο για τις περισσότερες είναι να μειώσουν τα προς διανομή κέρδη τους και κάποιες εξ αυτών να μην διανείμουν μέρισμα.

Π. Λεωτσάκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.