ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επενδύσεις για... πρωτάρηδες!

09:12 - 30 Οκτ 2008 | Αναλύσεις
Η επένδυση κεφαλαίων είναι μια διαδικασία που σε πολλούς φαντάζει δύσκολη, ακόμα κι επικίνδυνη, ιδίως σε περιόδους κρίσεως όπως η τωρινή. Αν είστε ένας από αυτούς οι οποίοι ποτέ δεν έχουν συμπληρώσει μια αίτηση για αμοιβαία κεφάλαια, που κρατούν όλα τους τα χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως επισημαίνουν Αμερικανοί αναλυτές, τότε η κρίση των τελευταίων μηνών μάλλον φαίνεται να επιβραβεύει αυτή σας την αδράνεια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχίσετε να περιμένετε στο περιθώριο μέχρι τα πάντα να σταθεροποιηθούν;

Βεβαίως και όχι. Είναι λογικό να αισθάνεστε περίεργα. Οι δείκτες κάθε μέρα πέφτουν και πιο πολύ, άνθρωποι που επενδύουν για χρόνια βλέπουν την αξία του χαρτοφυλακίου τους να μειώνεται, οι μετοχές κάθε μέρα πιάνουν και νέα χαμηλότερα ρεκόρ.

Aσχετα όμως από την αβεβαιότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά, ένα είναι σίγουρο: αν δεσμεύσετε όλες σας τις οικονομίες σε ομολογίες και μετρητά, δεν πρόκειται ποτέ να επιτύχετε τους οικονομικούς σας στόχους. Με πτώσεις των χρεογράφων (treasuries) πάνω από 4%, θα πρέπει να συγκεντρώνετε χρήματα για μια ζωή, ώστε να είστε κάποτε σε θέση να απολαύσετε, ως συνταξιούχοι πλέον, το επίτευγμά σας.

Είναι πραγματικά αξιοζήλευτοι όσοι ξεκινούν τώρα να επενδύουν, εξηγούν οι αναλυτές. Όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί έχουν ένα τόσο χαμηλό σημείο εκκίνησης ως μέτρο σύγκρισης με τη μελλοντική τους πορεία. Μετοχές που πριν ήταν απλησίαστες τώρα προσφέρονται σε τιμή ευκαιρίας. Για παράδειγμα, η American Express έχει απόδοση μερίσματος 2,9%, η Merck 5,4% και η Dow Chemical 6,9%. Θεωρούν ότι, οι πτώσεις των τιμών κάνουν πολύ δελεαστικά και τα κέρδη των μερισμάτων.

Κατά τη, βαρετή, περίοδο των τελών του 1990, οι αποδόσεις των μερισμάτων του S&P 500 είχαν πτώση1%. Αυτή τη στιγμή έχουν αυξηθεί κατά 3%. Όχι μόνο έχετε δυνατότητα για μεγάλες αυξήσεις του κεφαλαίου σας, όταν η αγορά επανέλθει, αλλά επίσης, όπως υποστηρίζουν, μπορείτε να πληρώνεστε καθώς περιμένετε. Μην περιμένετε άλλο, λοιπόν. Όσο ασφαλές κι αν φαίνεται το να μένετε στο περιθώριο, το να χάνετε τις καταπληκτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται μπορεί να αποδειχθεί το μεγαλύτερο λάθος της επενδυτικής καριέρας σας.

Ερση Καρβούνη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.