ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αρκούδες θα πέσουν σε... χειμερία νάρκη το καλοκαίρι

09:52 - 12 Νοε 2008 | Αναλύσεις
Καθώς οι διεθνής οικονομία μπαίνει σε φάση βαθιάς ύφεσης, η Morgan Stanley εντοπίζει το πότε και το πόσο ισχυρή θα είναι η ανάκαμψη που θα ακολουθήσει. Έτσι, τα «καλά νέα» είναι πως η δυναμική νομισματική πολιτική αλλά και οι διάφορες κινήσεις των αρχών θα αρχίσουν να βγάζουν την οικονομία από την ύφεση, κατά την διάρκεια του δεύτερου μισού του 2009.

Όμως, υπάρχει και το αρνητικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι τρέχοντες περιορισμοί στην πιστωτική αγορά, ο αρνητικός αντίκτυπος στον πλούτο (wealth effect), τα υψηλότερα κεφαλαιακά κόστη και οι λιγότερο σπάταλοι καταναλωτές, θα οδηγήσουν σε ένα «αναιμικό» και χλιαρό rebound της οικονομικής ανάκαμψης. Ο διεθνής οίκος προχωρά σε μείωση των προβλέψεων του για την πραγματική παγκόσμια ανάπτυξη του 2009 για μία ακόμη φορά, από 2,5% σε 1,7%, γεγονός που όπως τονίζει θα κάνει αυτόν τον καθοδικό κύκλο παρόμοιο με αυτόν του 1991, όταν η παγκόσμια ανάπτυξη έπεσε στο 1,5%. Με μία πρώτη ματιά, το 2010 η παγκόσμια ανάπτυξη θα σκαρφαλώσει στο 3,6%, κάτω της «τάσης» της τελευταίας δεκαετίας που είναι το 4%.

Αυτή τη φορά, όπως υπογραμμίζει η Morgan Stanley, το διαφορετικό είναι πως ο πληθωρισμός θα είναι πολύ χαμηλότερος καθώς μπαίνουμε στο 2009 χάρη στα φθηνότερα εμπορεύματα, κι έτσι ο φόβος του αποπληθωρισμού, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ είναι πολύ πιθανός. Όμως αυτό το «φαινόμενο» θα είναι προσωρινό και ο πληθωρισμός θα κάνει το come-back του το 2010. Οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη τόσο το 2009 όσο και το 2010 είναι υπαρκτοί όπως προσθέτει η M. S, κυρίως λόγω της πιθανότητας περεταίρω χρηματοοικονομικών σοκ και της μη δυνατότητας των πολιτικών αρχών να αντιδράσουν εγκαίρως. Έτσι, ο διεθνής οίκος δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα η παγκόσμια ανάπτυξη να βρεθεί ακόμα και στο 1%, όπως συνέβη και το 1982.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.