ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μοίρα της Wall Street...

09:50 - 17 Νοε 2008 | Αναλύσεις
Όταν ακούει κανείς τον όρο «αναδυόμενη αγορά» του έρχονται στο νου χώρες η Κίνα, η Ινδία, χώρες της Λατινικής Αμερικής. Επίσης ο συνειρμός περιλαμβάνει καταστάσεις όπως μεγάλες αυξομειώσεις τιμών, ανάμιξη των κυβερνήσεων στα των εταιριών, τεράστιες οικονομικές ευκαιρίες. Ίσως και μια τάση για πανικό; Αυτή η περιγραφή όμως δε θυμίζει και την κατάσταση των αμερικάνικων αγορών σήμερα;

Μόλις πριν λίγες εβδομάδες, ο S&P 500 ανέβαινε 11,6% τη μια μέρα, μετά κατέβαινε κατά 9%και την μεθεπόμενη σημείωνε και πάλι άνοδο 4,2%. Παρόμοια συνέβαιναν και με το Dow Jones. Όλη αυτή η κίνηση, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, δεν ακολουθεί καμία λογική. Είναι πιο πολύ αντίδραση, μάλλον υπερβολική, προς τις τελευταίες εξελίξεις. Όταν η Buffalo Wild Wings χάνει 21% και η Mechel ανεβαίνει 45%, μέσα σε μια μόνο μέρα, τονίζουν, καταλαβαίνει κανείς ότι ο παραλογισμός έχει κυριαρχήσει στις επιλογές των επενδυτών.

Να λοιπόν κινήσεις που περιμένει να δει κανείς σε μια αναδυόμενη αγορά και όχι σε μια ανεπτυγμένη. Δεν είναι σύνηθες φαινόμενο στις τελευταίες οι δείκτες volatility να σκαρφαλώνουν στο 80,06 όταν ο μέσος όρος είναι 30, όπως έκανε πρόσφατα ο Chicago Board Options Exchange Volatility Index.

Τα κοινά δε σταματούν εδώ. Αλλο ένα από τα ρίσκα των αναδυόμενων αγορών, λένε οι ειδικοί, είναι η κατοχή εταιριών από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Πρόσφατες είναι οι περιπτώσεις των Fannie Mae, Freddie Mac, AIG καθώς και διαφόρων τραπεζών των ΗΠΑ. Κάτι άλλο που θυμίζει αναδυόμενη αγορά είναι οι μεγάλες ευκαιρίες: μόνο στις 22 Οκτωβρίου, 833 εταιρίες που εμπορεύονταν στο NYSE και το Nasdaq έφτασαν σε χαμηλά 52 εβδομάδων. Η ομοιότητα έχει αρχίσει να γίνεται ανησυχητική…

Οι ΗΠΑ δεν είναι στην πραγματικότητα μια αναδυόμενη αγορά, ξεκαθαρίζουν οι αναλυτές. Οι απαιτήσεις που έχει σχετικά με τις οικονομικές αναφορές, είναι γεγονός ότι είναι πολύ πιο αυστηρές και διαφανείς από κάθε άλλης χώρας. Επίσης συνήθως έχει χαμηλή volatility και έχει τάση να έχει όλο και λιγότερες εξαρτώμενες από την κυβέρνηση εταιρίες. Αυτό τον καιρό όμως, όπως παραδέχονται οι ειδικοί, η εικόνα που δίνει είναι αυτή μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας. Κι αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν όλο και πιο πολλές ευκαιρίες για να αγοράσει κανείς πολύ φτηνές μετοχές ισχυρών εταιριών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.