ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαθαίνοντας από τα λάθη μας

09:57 - 18 Νοε 2008 | Αναλύσεις
Κανείς δεν είναι τέλειος. Ούτε καν ο Warren Buffet. Σε πρόσφατες δηλώσεις του στον αμερικανικό Τύπο δήλωσε ότι έχει κάνει αρκετά λάθη, είτε μη αγοράζοντας μετοχές, ή περιμένοντας μειώσεις τιμών οι οποίες δεν ήρθαν ποτέ. Δεν ξέρει κανείς πόσα λάθη έχει κάνει εκείνος, σίγουρα όμως ξέρουμε πόσα είναι τα πιο κοινά 8 λάθη που κάνουν οι επενδυτές, όπως τα καταγράφουν Αμερικανοί αναλυτές.

1.Συσσώρευση χρεών στις πιστωτικές
Μοιάζουν με δωρεάν λεφτά αλλά δυστυχώς δεν είναι. Οι αναλυτές ονομάζουν τα χρέη αυτά «αντίστροφη επένδυση». Προσοχή, προειδοποιούν, διότι αν υποπέσετε στο σφάλμα αυτό, δε θα προλάβετε καν να κάνετε κάποιο από τα υπόλοιπα εφτά.

2.Βιασύνη
Σπάνια είναι κανείς πολύ νέος (ή πολύ γέρος) για να επενδύσει. Ακόμα και οι συνταξιούχοι έχουν δικαίωμα στα κέρδη. Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν βιασύνης, συμβουλεύουν οι ειδικοί.

3.Συντηρητισμός
Σε γενικές γραμμές, οι μακροχρόνιες επενδύσεις είναι καλές για την αγορά. Αν όμωςυπερβάλετε, θα συνειδητοποιήσετε αργότερα ότι δε χρειαζόταν να είστε τόσο συντηρητικοί, καθώς αυτό πιθανότατα θα σας έχει κοστίσει αρκετά χρήματα, δηλώνουν οι αναλυτές.

4.Εξωπραγματικές προσδοκίες
Τι απόδοση περιμένετε από τις μετοχές σας ετησίως; 20%; Μήπως 30%; Μάλλον θα πρέπει να ξεχάσετε αυτά τα νούμερα, αποφαίνονται οι αναλυτές. Το καλύτερο ποσοστό, επισημαίνουν, είναι το 10%. Και βέβαια θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι και για νούμερα λίγο μικρότερα από αυτό.

5.Υπερβολές στον καταμερισμό
Το να έχει κανείς όλο του το κεφάλαιο σε μια ή δυο μετοχές είναι κατανοητό ότι δεν είναι λογικό. Από την άλλη, αν καταμερίζετε το κεφάλαιό σας σε πάρα πολλές εταιρίες και τομείς, θα είναι πιο δύσκολο να τις ελέγξετε αποτελεσματικά. Η χρυσή τομή την οποία προτείνουν οι αναλυτές είναι μεταξύ 8 και 15 μετοχών.

6.Αδράνεια
Ελέγξτε τους λόγους για τους οποίους κρατάτε ακόμα τις μετοχές σας. Έχετε κερδίσει όσα περιμένατε από αυτές; Μήπως έχει γίνει κάποια σημαντική αλλαγή που θα σας οδηγήσει στην πώληση κάποιων από αυτές; Να είστε έτοιμοι να πουλήσετε, συμβουλεύουν, είτε έχετε κερδίσει ή χάσει χρήματα.

7.Έξοδα προμηθειών
Το ποσοστό προμηθειών θα πρέπει να είναι το πολύ 2%. Υπάρχει ποικιλία μεσιτών, οπότε το ποσοστό αυτό δε θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

8.Συναισθηματισμοί
Μην αφήσετε να σας παρασύρει ο φόβος ή η χαρά, τονίζουν οι αναλυτές. Αυτές οι οδηγούμενες από συναισθήματα επενδύσεις κρύβουν αρκετούς κινδύνους, προειδοποιούν.

Περσεφόνη Καρβούνη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.