ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκέφτεστε να πουλήσετε; ΛΑΘΟΣ!

09:59 - 25 Νοε 2008 | Αναλύσεις
Οποιοι έχετε τρομάξει από αυτά που συμβαίνουν σήμερα στις αγορές και αυτά που ενδέχεται να ακολουθήσουν, κι έτσι σκέφτεστε να προχωρήσετε σε ρευστοποιήσεις, μην το κάνετε γιατί μάλλον θα χάσετε το... πλοίο, υποστηρίζει σε χθεσινό της report η ING.

Oπως σημειώνεται, όταν οι αγορές υποχωρούν, μερικοί επενδυτές τείνουν να ρευστοποιούν τις μετοχικές τους θέσεις. Μπορεί έτσι να περιορίσουν τις απώλειες σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, αλλά ο πραγματικός κίνδυνος είναι ότι μπορεί να χάσουν την επόμενη ανοδική φάση των μετοχών. Αυτός ο κίνδυνος ενδέχεται να είναι ακόμα μεγαλύτερος τώρα σε αυτή τη φάση της περιόδου της bear market.

Είναι σαφές ότι επενδυτές που μπορούν και κάνουν τέλειες προβλέψεις για την πορεία των αγορών θα έχουν καλύτερες επιδόσεις από αυτούς που απλώς ακολουθούν τις αγορές. Όμως, πόσο πιθανό είναι να υπάρξει ποτέ ένας τέτοιος επενδυτής;

Η έρευνα έχει καταδείξει ότι ένα επενδυτής μπορεί να αυξήσει την απόδοσή του σε σχέση με αυτή της αγοράς, μόνο όταν οι αποφάσεις του για αγορές και πωλήσεις μετοχών έχουν ποσοστό επιτυχίας άνω του 70%. Επίσης, φαίνεται ότι είναι πιο σημαντικό να προβλέψει κανείς πότε οι αγορές θα ξεκινήσουν να ανεβαίνουν από ό,τι πότε θα ξεκινήσουν να υποχωρούν.

Επιπλέον, κατά την περίοδο 1963 - 1993 το 95% της απόδοσης των μετοχών προήλθε μόλις από το 1,2% των συνεδριάσεων. Το γεγονός αυτό, καθιστά την προσπάθεια πρόβλεψης εισόδου και εξόδου από την αγορά (timing), μία τακτική με μεγάλο ρίσκο, καθώς πολύ εύκολα μπορεί να χαθεί αυτό το 1,2% των συνεδριάσεων.

Η πιθανότητα ένας επενδυτής να καταφέρει να αποφύγει τις χειρότερες σε απόδοση ημέρες είναι επίσης μικρή. Στην παρούσα φάση, η οποία χαρακτηρίζεται ως bear market, πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η επιλογή του κατάλληλου χρόνου (timing) για τοποθέτηση ή αποχώρηση από τις μετοχές;

Πότε οι μετοχές θα αγγίξουν το κατώτερό τους σημείο;

Είναι προφανές ότι από τον Αύγουστο του 2007 οι παγκόσμιες μετοχικές αγορές βρίσκονται σε bear market και σήμερα προεξοφλούν ισχυρότερη κάμψη των εταιρικών κερδών σε σχέση με προηγούμενες περιόδους οικονομικής ύφεσης. Ακόμα και στην Ιαπωνία κατά τη 10ετία του ’90 τα εταιρικά κέρδη δεν υποχώρησαν περισσότερο από 52% από το υψηλότερο στο χαμηλότερο σημείο, εν μέσω μίας περιόδου που η συγκεκριμένη οικονομία είχε πολλά προβλήματα όπως, πολλά επισφαλή δάνεια, πτώση τιμών ακινήτων και γενική υποχώρηση τιμών (αντί – πληθωρισμός)

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα εταιρικά κέρδη, αλλά και τα περιθώρια κέρδους βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2007. Επίσης, τώρα ο κίνδυνος είναι ισχυρότερος καθώς τα μερίσματα, τα οποία γενικά είναι ένας σχετικά σταθερός παράγοντας, βρίσκονται υπό πίεση, δεδομένου ότι οι εταιρίες αναγκάζονται να διακρατήσουν περισσότερα ρευστά – διαθέσιμα για να αντιμετωπίσουν την χρηματοοικονομική κρίση.

Πτωτικές αγορές και πτωτικά εταιρικά κέρδη

Η εμπειρία διδάσκει ότι bear markets πάντα συνοδεύονται από περιόδους υποχώρησης των εταιρικών κερδών, ενώ συχνά συμπίπτουν με περιόδους οικονομικής ύφεσης ή και αύξησης του πληθωρισμού και αύξησης των επιτοκίων.

Στην πρώτη φάση μίας καθοδικής αγοράς υπάρχουν μόνο άσχημα νέα. Οι τιμές των μετοχών υποχωρούν ραγδαία, τα εταιρικά κέρδη μειώνονται και η οικονομική συγκυρία επιδεινώνεται σημαντικά. Πιθανώς, οι μετοχικές αγορές βρίσκονται στο τέλος αυτής της πρώτης φάσης.

Στη δεύτερη φάση μίας καθοδικής αγοράς, τα εταιρικά κέρδη συνεχίζουν να υποχωρούν, μερικές φορές ακόμα και για 2 έτη. Ωστόσο, η κατάσταση μεταβάλλεται σταδιακά και η πτωτική πορεία αμβλύνεται. Επίσης, συχνά βλέπουμε και επεκτατική νομισματική πολιτική (ενίσχυση ρευστότητας, μείωση επιτοκίων). Εάν οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν υποχωρήσει αρκετά, η δεύτερη φάση είναι συνήθως λιγότερο αρνητική από την πρώτη φάση, ενώ δεν αποκλείεται και μία ανοδική κίνηση των τιμών.

Ιστορικά, οι μετοχές ξεκινούν να διαμορφώνουν μία ανοδική τάση περίπου 3 μήνες προτού τα εταιρικά κέρδη φθάσουν στο κατώτερο σημείο τους. Ωστόσο, για τη δημιουργία μίας διατηρήσιμης ανοδικής αγοράς (bull market), είναι σύνηθες να απαιτείται η προσδοκία για ανάκαμψη των εταιρικών κερδών.

Προκειμένου οι τιμές των μετοχών να κινηθούν ανοδικά σε μία περίοδο που τα εταιρικά κέρδη υποχωρούν, απαιτούνται ορισμένα θετικά νέα, όπως για παρά

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.