ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οριακά ανοδική η ανάπτυξη το 2009

09:58 - 11 Δεκ 2008 | Αναλύσεις
H επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών και το πιο ισχυρό από το αναμενόμενο «χτύπημα» που δέχονται και αναμένεται να δεχτούν τα νοικοκυριά και οι εταιρείες, η Deutsche Bank αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση των προβλέψεών της για την διεθνή ανάπτυξη. Έτσι, η ανάπτυξη του διεθνούς ΑΕΠ το 2009 αναμένεται να είναι ελαφρώς πάνω από το μηδέν με την επιβράδυνση των οικονομιών πολλών χωρών να σημειώνει χαμηλά επίπεδα ρεκόρ που δεν έχουμε δει τα τελευταία 50 χρόνια.

Αυτή η βαθειά ύφεση που αναμένει την παγκόσμια οικονομία σηματοδοτεί το τέλος της πολυετούς δυναμικής ανάπτυξης που χαρακτηρίσει πάρα πολλές βιομηχανικές χώρες. Η καταναλωτική ζήτηση στις μεγάλες οικονομίες από εδώ και πέρα θα δεχθεί σημαντική επιβράδυνση και θα διατηρηθεί για αρκετό διάστημα λόγω των σημαντικών απωλειών που θα δεχθεί ο οικογενειακός πλούτος καθώς και της πολύ σοβαρής πιστωτικής κρίσης. Η τεράστια δημοσιονομική κινητοποίηση ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, αναμένεται να γεμίσει ένα μεγάλο μέρος αυτού του «κενού» στην ζήτηση και αν είναι αρκετή για να εμποδίσει τον σοβαρό κίνδυνο του αποπληθωρισμού, αλλά όχι για να μπορέσει να διαβεβαιώσει μία διατηρητέα αύξηση της παγκόσμιας ανάπτυξης για αρκετό διάστημα.

Σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές μετοχές, η Deutsche Βank θεωρεί ότι φαίνονται πλέον εξαιρετικά φθηνές με βάση όλα σχεδόν τα μέτρα αποτίμησης. Το p/e του 8,2 στο οποίο διαπραγματεύονται οι μετοχές, συγκρίνεται με τον μέσο όρο των τελευταίων 40 ετών που τοποθετείται στο 14, κι έτσι είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχουμε δει από την δεκαετία του 70.

Σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο η κερδοφορία αναμένεται να μειωθεί κατά 20% τόσο το 2008 όσο και το 2009. Επίσης, η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει την επιδείνωση των κερδών και της ρευστότητας των εταιρειών με την πτώση πανευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 600 να εκτιμάται να αγγίζει το 50% από την κορυφή έως το πάτο. Έτσι αυτό σημαίνει πως μέχρι τέλη του 2009 υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανόδου της τάξης του 15-30% στις ευρωπαϊκές μετοχές με τον πιο κρίσιμο καταλύτη να είναι η σταθεροποίηση της διεθνούς ανάπτυξης το ερχόμενο έτος. Όσο βαθειά και αν είναι η ύφεση του 2009, οι αγορές θα έχουν θετικές αποδόσεις εάν βέβαιο η διεθνής ανάπτυξη δείξει σημάδια ανάκαμψης προς το 2010.

Σε αυτό το πλαίσιο, η D.B εκτιμά πως η σωστή επενδυτική στρατηγική είναι οι τοποθετήσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και στους αμυντικούς κλάδους όπως η υγεία, οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.