ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προβλέψεις που τρομάζουν

10:04 - 17 Δεκ 2008 | Αναλύσεις
«Για τους επόμενους 12 μήνες θα έμενα μακριά από τις μετοχές και όλες τις αξίες υψηλού ρίκου. Θα έμενα μακριά από ότι σχετίζεται με την λέξη χρηματιστήριο. Θα έμενα μακριά από τα commodities. Θα έμενα μακριά από την πιστωτική αγορά. Θα έμενα ΜΟΝΟ στα μετρητά και τα βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα» τάδε έφη Nouriel Roubini γωστός ως Mr. Doom (Κύριος... Καταστροφή) λόγω των καταστροφικών αλλά - εύστοχων- τελικά προβλέψεων τους, καθώς ήταν από τους λίγους που είχε δει τον ερχομό της οδηγούμενης από την στεγαστική αγορά γενική κατάρρευση.

Όπως τονίζει ο mister γκουρού, είναι καλύτερο να παραμείνει κάποιος σε επενδύσεις χαμηλών αποδόσεων παρά να χάσει το 50% των χρημάτων του, ρισκάροντας στις αγορές. Η διατήρηση κεφαλαίου θα πρέπει να είναι η... «προσευχή» των επενδυτών. Βρισκόμαστε στα μέσα μίας παρά πολύ σοβαρής ύφεσης που θα συνεχισθεί καθόλη την διάρκεια του 2009. Δεν υπάρχει επιστροφή, η φούσκα έσκασε και δεν υπάρχει κανένας πάτος. Τα πράγματα θα γίνουν τρομακτικά για τους πολίτες. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα είναι αρνητικό από τις αρχές μέχρι τα τέλη του 2009. Εάν υπάρξει ανάκαμψη θα έλθει το 2010-2011 και θα είναι τόσο αδύναμη - της τάξης του 1%-1,5% - που θα μοιάζει με ύφεση.

«Το μέλλον θα είναι δύσκολο και θα έχει πάρα πολλές προκλήσεις. Μακάρι να ήμουν πιο αισιόδοξος, όμως έπεσα μέσα πριν έναν χρόνο και θα πέσω μέσα στις προβλέψεις μου και αυτή τη φορά», προσθέτει ο Roubibi.

Κ.Ε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.