ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φως στο τούνελ

09:01 - 18 Δεκ 2008 | Αναλύσεις
Η κρίση μπορεί να ξεκίνησε το 2008 όλοι όμως συμφωνούν ότι θα επεκταθεί και στο επόμενο έτος. Αρκετοί αναλυτές μάλιστα περιμένουν ακόμα μεγαλύτερες πτώσεις της αγοράς μέχρι τα Χριστούγεννα. Παρόλα αυτά, είναι πολλοί αυτοί που παραμένουν αισιόδοξοι.

Αυτό που θέλει η αγορά αυτή τη στιγμή, τονίζουν οι αναλυτές, είναι υπομονή. Είμαστε εν μέσω μια πολύ δύσκολης φάσης και τα άσχημα νέα θα συνεχίζουν να έρχονται. Ανεργία, τιμές ακινήτων, όλα φαίνονται να βαίνουν αρνητικά. Το μόνο σίγουρο, όπως λένε, είναι ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Υπάρχει όμως και ένα καλό νέο, διευκρινίζουν: Ο χρόνος είναι με το μέρος μας. Αυτή είναι η αχτίδα που ρίχνει φως στην άλλη άκρη του τούνελ, ότι δίνεται η ευκαιρία στους επενδυτές, κινούμενοι αργά και μεθοδικά, να διαλέξουν τις καλύτερες ευκαιρίες της αγοράς. Ευκαιρίες που αυτό τον καιρό αφθονούν.

Μια πρόταση των αναλυτών είναι οι τεχνολογικές εταιρίες. Με την τιμή του πετρελαίου να βρίσκεται κοντά στα 45 δολάρια το βαρέλι, οι ενεργειακές εταιρίες είναι επίσης μια καλή πρόταση. Πόσο μάλλον αν λάβουμε υπόψη μας εκτιμήσεις της Merill Lynch, οι οποίες δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο «R» και οι οποίες μιλάνε για 25 δολάρια το βαρέλι…Αυτό εννούν οι αναλυτές όταν λένε ότι έχουμε το χρόνο με το μέρος μας.

Ας τον εκμεταλλευτούμε λοιπόν. Οι ευκαιρίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν για λίγο ακόμα. Η μεγαλύτερη πρόκληση της αγοράς, καταλήγουν οι αναλυτές, δεν είναι απαραίτητα το να επιλέξει κανείς τους «νικητές», απλώς να αποφύγει τους «χαμένους». Δε θα είναι εύκολο, οι απολαβές όμως, μακροχρόνια, θα δικαιώσουν την προσπάθεια.

Περσεφόνη Καρβούνη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.