ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πότε θα δούμε τον πάτο των αγορών

01:15 - 22 Δεκ 2008 | Αναλύσεις
Οι ευρωπαϊκές μετοχές θα πραγματοποιήσουν νέα βουτιά το 2009 αν και η μεταβλητότητα των αγορών θα είναι πολύ μικρότερη, και θα πρέπει να περιμένουμε το τέλος του 2009 για να δούμε μία διατηρητέα ανάκαμψη. Αυτές τουλάχιστον είναι οι προβλέψεις της τεχνικής ανάλυσης των αγορών. Σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές, η εικόνα της αγοράς μοιάζει πάρα πολύ με αυτήν της εποχής της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930, η οποία οδήγησε σε αποπληθωρισμό και εκτόξευση της ανεργίας. Όμως, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, εάν η αγορά αρχίσει να ανακάμπτει στα τέλη του νέου έτους, τότε το 2010 θα ζήσουμε την νεά bull market των μετοχών.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ο οποίος έχει ήδη χάσει 35% από τις αρχές του 2008, εκτιμάται πως θα χάσει περαιτέρω 25% μέχρι τον πάτο του 2009 και ο γερμανικός DAX που ήδη μετρά απώλειες της τάξης του 40%, θα υποχωρήσει κατά 20-25% το 2009 προτού ανακάμψει. Αυτή η τεράστια βουτιά των μετοχών το 2008 είναι απλά ένα μέρος ενός τεράστιου πτωτικού κύκλου. Οι αγορές εδώ και δύο δεκαετίες έχουν γευθεί δύο δυναμικά διαλείμματα κορύφωσης σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές και αυτό υποδηλώνει την ύπαρξη μίας απίστευτα μεγάλης φούσκας η οποία έχει αρχίσει να δημιουργείται από το... 1987 (!) και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Αυτή η «double top» συμβαίνει όταν δημιουργούνται στα γραφήματα της τεχνικής ανάλυσης, δύο έντονες κορυφές και η φάση (φούσκα) θεωρείται ολοκληρωμένη όταν οι τιμές των μετοχών πέσουν κάτω από το valley floor, δηλαδή το χαμηλότατο επίπεδο που έχει σημειωθεί στο γράφημα νωρίτερα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πτωτική φάση δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν τις αρχές του 2010, έτσι το 2009 θα είναι μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τις μετοχές όμως οι κινήσεις στις αγορές θα είναι πολύ μικρότερες, λιγότερο έντονες και πιο αργές από αυτές που έχουμε δει από τον Μάιο του 2008.

Ο διευθυντής της τεχνικής ανάλυσης της UBS τονίζει πως η πιθανότητα μίας νέα bull market το 2010 είναι εξαιρετικά μεγάλη. Όμως δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρή και σίγουρα όχι ανάλογης δύναμης με αυτήν που ζήσαμε το 2003-2007, η οποία ήταν μία από τις μακρύτερες σε διάρκεια bull markets της ιστορίας. Η τεχνική ανάλυση επίσης δείχνει πως στο πρώτο τρίμηνο του 2009 θα υπάρξει μία αντιστροφή της πτωτικής τάσης όμως το ράλι θα είναι πολύ μικρής διάρκειας και οι αγορές θα βουτήξουν και πάλι. Η δοκιμή του πάτου του 2003 είναι πιθανή και εάν βρεθούμε ακόμη χαμηλότερα από το 2003, τότε η αγορά θα αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα. Πάντως σύμφωνα με τον τεχνικό αναλυτή της Barclays Capital κ. Phil Roberts, η ανάκαμψη στις μετοχές θα αρχίσει να φαίνεται από τα μέσα του 2009 και το νέο έτος θα είναι πολύ καλύτερο από το 2008 καθώς δεν θα δούμε ανάλογη κατάρρευση των αγορών. Μέχρι όμως να έλθει η ανάκαμψη, ο αγώνας θα είναι αργός και δύσκολος.

Κ.Ε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.