ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάποιοι αντέχουν!

01:03 - 23 Δεκ 2008 | Αναλύσεις
Η πρόσφατη κρίση της οικονομίας ανέδειξε αρκετές εταιρίες οι οποίες, σε αντίθεση με την πλειοψηφία, άντεξαν το «τσουνάμι» και μάλιστα απέφεραν αρκετά ικανοποιητικά στους μετόχους τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Kinder Morgan Energy Partners και Kinder Morgan Management οι οποίες ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να αυξήσουν το μέρισμά τους από 0,99 δολάρια σε 1,02 δολάρια ανά τρίμηνο, την ίδια μέρα που ο Dow Jones Industrial Average σημείωνε πτώση 679 μονάδων!

Μια εταιρία με ισχυρή απόδοση πιθανώς θα δει τη μετοχή της να σημειώνει κάμψη λόγω του περιρρέοντος πανικού, όσο όμως τα μερίσματα βασίζονται σε πραγματική ροή κεφαλαίου η μετοχή θα σταθεροποιείται, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

Ευτυχώς για τους επενδυτές, η Kinder Morgan δεν είναι η μόνη με ισχυρά μερίσματα. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η Wisconsin Energy μέχρι πρόσφατα είχε μερισματική απόδοση 3,24% και την αύξησε κατά 25%. Επίσης η Interactive Data από 3,42% σημείωσε άνοδο 33%.

Εντύπωση προκαλεί και η US Bancorp η οποία διατήρησε τη μερισματική της απόδοση στο 6,14%, σε μια εποχή όπου άλλες αμερικάνικες τράπεζες είτε κρατικοποιούνταν ή οδηγούνταν σε χρεοκοπία.

 Όταν μια εταιρία αντιστέκεται στις τάσεις της αγοράς, στην ύφεση που αυτή βρίσκεται, στη γενική κατάρρευση, και μπορεί να πληρώνει καλά τους μετόχους της, διευκρινίζουν οι αναλυτές, είναι σίγουρα μια πολύ καλή ευκαιρία αγοράς.

Συνοψίζοντας, η αύξηση της απόδοσης των μερισμάτων, ή τουλάχιστον η διατήρηση αυτής, υποδηλώνει την ισχύ μιας εταιρίας, ανεξαρτήτως των πιθανών βραχυπρόθεσμων αυξομειώσεων της τιμής της μετοχής της.

Σε μια αγορά, επομένως, που οι ηττημένοι θα μοιραστούν πακέτα διάσωσης και οι κερδισμένοι θα δουν την τιμή της μετοχής τους να μειώνεται ακόμα και στο μισό, το κριτήριο της μερισματικής απόδοσης μπορεί να οδηγήσει τους επενδυτές σε ασφαλή συμπεράσματα, καταλήγουν οι αναλυτές.

Περσεφόνη Καρβούνη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.