ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς μειώνουν βιομηχανικοί όμιλοι τα ασφαλιστικά κόστη

01:07 - 29 Δεκ 2008 | Αναλύσεις
Σε περιόδους κρίσης, όλες οι επιχειρήσεις ψάχνουν να βρουν τρόπους να μειωθεί το κόστος. Ένα από τα κόστη τα οποία θα κληθούν οι μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες να υποστούν είναι το ασφαλιστικό και αυτό γιατί αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν τους κινδύνους τους, έχουν υποστεί επενδυτικές ζημιές. Στην ανανέωση των συμβολαίων τους, ενδέχεται να ζητήσουν γενναίες αυξήσεις. Οι ασφαλίσεις που κάνουν οι βιομηχανικές εταιρείες, ενδεχομένως και από REAL ESTATE HOLDINGS, είναι δύο ειδών. Ασφάλιση όλων των ιδίων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, κτιρίων, περιουσιακών στοιχείων και εξοπλισμού και ασφάλιση αστικής ευθύνης. Μπορούν λοιπόν να συμβουλευτούν τους ασφαλειομεσίτες τους για το πως μπορούν να περικόψουν τα κόστη τους ως και 30%!

Υπάρχει ένας τρόπος. Αυτός της αυτασφάλισης μέσω ιδιόκτητης ασφαλιστικής εταιρείας η επιστημονική ονομασία της οποίας λέγεται Captive Insurance.

Δηλαδή, να συστήσουν δική τους ασφαλιστική εταιρεία, με έδρα, είτε τα νησιά της Αγγλίας ( Isle of Man) είτε τις Βερμούδες, καταβάλλοντας ένα εφάπαξ ιδρυτικό κεφάλαιο, που απαιτεί η τοπική νομοθεσία. Την εταιρεία θα την διαχειρίζεται στη χώρα ίδρυσης, εξειδικευμένος διαχειριστής ( back office για τα ασφαλιστήρια, αντασφαλιστήρια και χρεώσεις) μαζί με ένα τοπικό δικηγορικό γραφείο, με ένα κόστος το οποίο είναι αφενός είναι διαπραγματεύσιμο και αφετέρου μη απαγορευτικό. Την παρακολούθηση όμως της ασφαλιστικής αυτής εταιρείας, εκ των πραγμάτων την κάνει το ασφαλιστικό τμήμα της ίδιας της βιομηχανικής εταιρείας από την Ελλάδα με τους ασφαλειομεσίτες της εταιρείας .

Οι ασφαλειομεσίτες αναλαμβάνουν την ακριβή εξέταση των ασφαλιστικών και εν ονόματι της captive, και τον έλεγχο των χρεώσεων, της Captive προς την εταιρεία, και αυτοί αναλαμβάνουν την αντασφάλιση των κινδύνων που έχει αναλάβει η Captive.

Η μείωση του κόστους είναι σημαντική γιατί τα περιθώρια μεταξύ του πρωτογενούς ασφαλιζόμενου μέχρι τον αντασφαλιστή είναι μεγάλα. Κατ’ αρχήν φεύγει από τη μέση η προϋπάρχουσα ασφαλιστική εταιρεία, η οποία αντικαθίσταται από την Captive. Αυτό μπορεί να επιφέρει μείωση από 30 ως 50%, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Δεύτερον, μειώνονται οι ενδιάμεσες προμήθειες. Το κέρδος αυτό μένει στο ταμείο της Captive, η οποία χρονιά με τη χρονιά χτίζει ένα σημαντικό αποθεματικό, το οποίο μπορεί και να επανεπενδύεται.

Παράδειγμα

Η ΧENERGY πληρώνει σήμερα ασφάλιστρα 1.000.000 στην BISURANCE

H BISURANCE αντασφαλίζεται στην GLOBAL RE πληρώνοντας700.000

H XENERGY δημιουργεί την δικής της CΑPTIVE Χρειάζεται μόνο ένα ιδρυτικό κόστος και τα λειτουργικά της έξοδα και κατόπιν:

ΗXENERGY ασφαλίζεται στην CAPTIVE για 850.000

Η Captive αντασφαλίζεται στην GLOBAL RE για 700.000

Κέρδος για την XENERGY 150.000

Ετήσιο Κέρδος / Αποθεματικό για την CAPTIVE 150.000

Η συνήθης πρακτική

Η Captive συνιστάται μόνο για ασφάλιση ιδίων εγκαταστάσεων. Για αστική ευθύνη, τα ποσά που καλείται να καταβάλλει κάποιος για τη σύσταση Captive είναι πολύ υψηλότερα.

Επίσης η Captive, συνιστάται για μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους με πληθώρα βιομηχανικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού. Στην χώρα μας υπάρχουν Όμιλοι που θα μπορούσαν να το κάνουν άνετα όσο και εάν οι ασφαλειομεσίτες τους λένε το αντίθετο δυσανασχετώντας. Αυτό που χρειάζεται είναι μία καλή επιλογή ενός ξένου έμπειρου ασφαλειομεσίτη, ως συνεργάτη, με γνώσεις, εμπειρία και άμεση πρόσβαση στην αντασφαλιστική αγορά. Αυτή είναι η σωστή τακτική. Επίσης αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να φωνάξουν τρείς τέσσερις, ξένους ασφαλειομεσίτες, μαζί με τους εγχώριους δικούς τους, προκειμένου να γίνει η μελέτη και προσφορά, και να διαλέξουν τον φθηνότερο.

Οι δε δανείστριες τράπεζες, ακόμη και εάν έχουν αντιρρήσεις, δεν έχουν απολύτως κανένα λόγο να ανησυχούν. Γιατί οι όροι του ασφαλιστικού συμβολαίου μπορεί σε μεγάλο μέρος να είναι back to back με αυτούς του αντασφαλιστικού, ανάλογα με την διάρθρωση της αντασφάλισης. Σίγουρα πάντως η ποιότητα των ασφαλιστικών όρων και προϋποθέσεων, μένει ανέπαφη. Όσον δε τις εγγυήσεις ( covenants) και τις εκχωρήσεις (subrogation/ letters of undertaking ) των ασφαλιστηρίων προς τις τράπεζες, και αυτές παραμένουν στο ακέραιο, αφού την ασφαλίστρια εταιρεία ως εγγυήτρια, αντικαθιστά η Captive από κοινού με την αντασφαλίστρια. Να μην σας μπλέξουμε με τεχνικές λεπτομέρειες αλλά όλα γίνονται.

Πρωτοπόροι Πετρελαϊκές και Ναυτιλία

Για την ιστορία, η EXXON και πολλές άλλες εταιρείες αυτό κάνουν. Να αναφέρουμε την General Electric, η οποία έχει ακόμη και δική της αντασφαλιστική εταιρεία. Επίσης να αναφέρουμε την Ναυτιλία, όπου οι Captive είναι ένα όχημα από τον οποίο έχουν επωφεληθεί πολλοί, με πρώτο διδάξαντα τον Σταύρο Νιάρχο, του οποίου η Captive, μετά από δεκαετίες αποδοτικής λειτουργία

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.