ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλος της χρονιάς με κρίσιμες ανακοινώσεις

01:02 - 30 Δεκ 2008 | Αναλύσεις
Η πιο κρίσιμη εβδομάδα, για τις χρηματιστηριακές αγορές ξεκίνησε. Πρόκειται για την τελευταία εβδομάδα του 2008, το οποίο κατά κοινή ομολογία, υπήρξε ένας εφιάλτης. Η εβδομάδα είναι κρίσιμη, καθώς κατά πολλούς αναλυτές, πολλοί αναποφάσιστοι μέχρι τώρα επενδυτές, θα πρέπει να καταλήξουν στο τι θα κρατήσουν και στο τι πουλήσουν, προκειμένου αφενός να κλείσουν τα βιβλία τους και αφετέρου να χαράξουν στρατηγική για το 2009.

Σύμφωνα με την Johnson Illington Advisors, αυτό συμβαίνει πάντα την τελευταία εβδομάδα του έτους και για έναν πρόσθετο λόγο. Πολλοί πουλούν, γιατί δεν θέλουν να φορτωθούν πρόσθετους φόρους για χαρτοφυλάκια που έχουν υποαποδώσει.

Επιπλέον, η εβδομάδα είναι κρίσιμη γιατί θα δοθούν στην δημοσιότητα τα τελευταία στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, τα οποία όπως προβλέπεται θα εντείνουν παρά θα απαλύνουν την διάχυτη ανησυχία.

Πρόκειται για, την καταναλωτική εμπιστοσύνη, την μεταποίηση στο Σικάγο, που θα ανακοινωθούν σήμερα, και τα επιδόματα ανεργίας και τις αιτήσεις στεγαστικών δανείων που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη. Ωστόσο τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Παρασκευή, όταν θα ανακοινωθούν στοιχεία για την μεταποίηση στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, η εβδομάδα ξεκινά με ένα ακόμη βαρίδι που δεν είναι άλλο από την υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ιαπωνία κατά 8.3% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο. Πρόκειται για την υψηλότερη μηνιαία υποχώρηση από το 1953.Οι αναλυτές εκτιμούν πως ανάλογη θα είναι η υποχώρηση και το μήνα Δεκέμβριο. Η πτώση στην παραγωγή όπως ήταν αναμενόμενο, είχε αρνητική επίπτωση και στην ανεργία, η οποία έφθασε το 3,9%, αφού τον Νοέμβριο προστέθηκαν 100.000 νέοι άνεργοι.

Επίσης, άσχημα είναι τα νέα και για την Μεγάλη Βρετανία, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις του CEBR (The Centre for Economics and Business Research), το 2009, η βρετανική οικονομία, θα συρρικνωθεί κατά 2,9%, ποσοστό που έχει να εμφανιστεί από το 1946. Τέλος προβλέπεται κάμψη των βιομηχανικών επενδύσεων κατά 15%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.