ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι... φούσκες που μας φέρνει το 2009

02:07 - 02 Ιαν 2009 | Αναλύσεις
Οι φούσκες είναι ένα από τα αρχαιότερα χαρακτηριστικά της οικονομίας. Κάθε εποχή έχει τις δικές της. Ποιες είναι λοιπόν οι φούσκες που μας φέρνει η νέα χρονιά;

1. Ομόλογα

Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν πάρει την κατιούσα, όπως δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία. Πριν λίγο στις ΗΠΑ η απόδοση του τριμηνιαίου ομολόγου ήταν στο 0,005%, του δεκαετούς στο 2,5% και του τριακονταετούς στο 3,007%. Δυστυχώς δε φαίνεται να υπάρχει ελπίδα, αποφαίνονται οι αναλυτές. Αν τα πράγματα καλυτερέψουν, οι επενδυτές θα έχουν και πάλι όρεξη να ρισκάρουν, και θα απομακρυνθούν από τα ομόλογα. Αν, πάλι, χειροτερέψουν, θα εμφανιστούν ξανά πακέτα σωτηρίας, μειώνοντας την εμπιστοσύνη προς το δολάριο, γεγονός που θα έχει ευρείες επιπτώσεις διεθνώς.

2. Φόβος

Τον Ιανουάριο του 2007, το spread μεταξύ εταιρικών και αμερικανικών ομολόγων ήταν μόλις 2,65%. Πριν λίγες μέρες ήταν 20%. Αυτό που μερικά χρόνια πριν ξεκίνησε σαν φούσκα αισιοδοξίας, έχει μετατραπεί σήμερα σε φούσκα φόβου. Ο Franklin Roosevelt σωστά ειδοποιούσε, χρόνια πριν, ότι το μόνο που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος.

3. Δυσπιστία

Τις τελευταίες μέρες η έλλειψη εμπιστοσύνης έχει γίνειπολύ της μόδας. Οι περιπτώσεις της «πώλησης» της θέσης του κυβερνήτη του Illinois και βέβαια η υπόθεση του Bernard Madoff, έχουν κάνει αρκετά δύσπιστους όχι μόνο τους επενδυτές αλλά και τους περισσότερους απλούς ιδιώτες, παγκοσμίως.

Και οι τρεις αυτές φούσκες είναι αρκετά τρομακτικές. Το χειρότερο όμως, όπως τονίζουν οι αναλυτές, είναι ότι φαίνεται να γκρεμίζεται η ισχύς του παλιού γνωμικού ότι ο καπιταλισμός στηρίζεται στην εμπιστοσύνη. Είναι ορατός ο κίνδυνος, εφιστούν την προσοχή, να οδηγηθούμε σε μια κοινωνία που θα υιοθετήσει συμπεριφορές απόρριψης κάθε οικονομικής συμβουλής και άρνησης οποιαδήποτε κίνησης των πολιτικών ηγετών. Και μια τέτοια κατάσταση είναι προφανές, καταλήγουν, ότι δεν συμβάλει σε μια υγιή οικονομία.

Περσεφόνη Καρβούνη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.