ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H επένδυση σε μετοχές δεν είναι για μια ζωή

09:10 - 07 Ιαν 2009 | Αναλύσεις
Όποιος πιστεύει ότι ορισμένες μεγάλες εταιρείες δεν θα βάλουν λουκέτο τότε μπορεί να επενδύσει σε αυτές με δύο τρόπους. Αγοράζοντας ομόλογα ή μετοχές. Πρόσφατα η Coca Cola που δραστηριοποιείται σε ένα αμυντικό κλάδο, των τροφίμων και ποτών (η ζήτηση είναι σχετικά ανελαστική σε σχέση με άλλους κλάδους και ο καταναλωτής δεν θα σταματήσει, αλλά θα περιορίσει την κατανάλωση αναψυκτικών ή εμφιαλωμένων νερών) εξέδωσε προσφάτως ομόλογα με ετήσιο κουπόνι 7,875%, δηλαδή απόδοση 7,875%.

Αν δηλαδή κάποιος κρατήσει τα ομόλογα πέντε χρόνια μέχρι τη λήξη τους (15 Ιανουαρίου 2014), τότε θα λάβει σωρευτική απόδοση 39,37%. Αν μάλιστα επανεπενδύσει τον ετήσιο τόκο με ένα τρέχον επιτόκιο 5% (είναι η απόδοση που δίνουν αυτή την περίοδο τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου 5ετούς διάρκειας) τότε η σωρευτική απόδοση μπορεί να φθάσει το 41% ή 8,2% ετησίως. Το να επιλέξει κάποιος μία μετοχή αυτή την περίοδο είναι σίγουρα καλύτερα από το να έκανε το ίδιο ένα χρόνο πριν. Το γιατί εξηγείται από τα εξής: Υπολογίσαμε την απόδοση της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας την τελευταία 10ετία, δηλαδή σε μία αρκετά μεγάλη περίοδο που χαρακτηρίστηκε από δύο κύκλους ανόδου και πτώσης. Aρα και αντιπροσωπευτική των έντονων διακυμάνσεων που συναντώνται στα χρηματιστήρια. Αν συνεπώς κάποιος αγόραζε μετοχές της Εθνικής τον Δεκέμβριο του 1998, δηλαδή πριν ξεκινήσει ο πρώτος ανοδικός κύκλος θα πλήρωνε περίπου 15 ευρώ για κάθε μετοχή. Αν κρατούσε τις μετοχές για δέκα χρόνια, δηλαδή μέχρι και σήμερα τότε η μετοχή του θα άξιζε περί τα 13 ευρώ. Δηλαδή θα έχανε. Αν όμως συνυπολογίσει τα μερίσματα που έχει λάβει και τα οποία υπολογίζονται σε 7,79 ευρώ (με βάση τα στοιχεία του Bloomberg) τότε η μετοχή θα άξιζε 21,10 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το αρχικό κεφάλαιο θα ήταν σήμερα αυξημένο κατά 40,73% ή 4% ετησίως. Αν πουλούσε βέβαια κοντά στην κορυφή του τελευταίου ανοδικού κύκλου, δηλαδή πέρυσι τον Δεκέμβριο όταν η μετοχή είχε 45 ευρώ τότε η απόδοσή του θα ήταν 252% ή 25% σε ετήσια βάση (Θα μπορούσε βέβαια πουλήσει στην κορυφή του πρώτου ανοδικού κύκλου και να ξαναγοράσει στον πάτο του πτωτικού το 2003. Αλλά αυτές είναι ιδανικές κινήσεις που σπανίζουν στην πράξη).

Στην πρώτη περίπτωση, η επιλογή να επενδύσει κάποιος σε μετοχές δεν δικαιολογεί τον κίνδυνο που αναλαμβάνει. Ακόμα κι αν είχε τα χρήματά στην τράπεζα θα μπορούσε να κέρδιζε 4% ετησίως τα τελευταία 10 χρόνια. Όμως στη δεύτερη περίπτωση η επένδυση σε μετοχές δικαιολογείται και με το παραπάνω, καθώς οι αποδόσεις της τάξης του 25% ετησίως στην δεκαετία είναι από τις μεγαλύτερες έναντι οποιουδήποτε άλλου περιουσιακού στοιχείου. Συμπερασματικά δηλαδή η επένδυση σε μετοχές δεν είναι για μια ζωή. Πρέπει απλώς να ξέρει κάποιος πότε αγοράζει και πότε πουλάει. Και σίγουρα αυτή η περίοδος που διανύουμε δεν ενδείκνυται για πωλήσεις.

Χρ. Ιωάννου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.