ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μάχη της αρκούδας!

14:38 - 08 Ιαν 2009 | Αναλύσεις
«Παλεύοντας με τις αρκούδες» (όπως λέμε...χορεύοντας με τους λύκους! ) θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για το χρηματιστηριακό 2009 σύμφωνα με την νέα έκθεση της Citigroup και με τον χαρακτηριστικό τίτλο “2009 Global Equity Outlook - Battling the Bear”, καθώς οι διεθνείς μετοχές καλούνται να παλέψουν ανάμεσα στα πολύ άσχημα θεμελιώδη και τις εξαιρετικά ελκυστικές αποτιμήσεις.

Οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν μία συγχρονισμένη παγκόσμια ύφεση το 2009 και τις αναδυόμενες οικονομίες να επιβραδύνονται σημαντικά. Οι ώριμες οικονομίες αναμένεται να βρεθούν στα πρόθυρα του αποπληθωρισμού, αν και αναμένεται «να το σώσουν». Οι προοπτικές της κερδοφορίας δεν είναι καθόλου αισιόδοξες. Οπως τονίζει η Citi βρισκόμαστε μόλις στο πρώτο τέταρτο του συνολικού δρόμου της πτώσης της κερδοφορίας, η οποία συνολικά θα φτάσει το 50%. Μέχρι στιγμής ο τραπεζικός κλάδος έχει υποφέρει το περισσότερο. Κατά την διάρκεια του έτους θα ακολουθήσουν τον... πόνο και οι κυκλικοί κλάδοι.

Μετά το 2008 που ήταν το χειρότερο έτος για τις αγορές μετά το 1931, οι μετοχές είναι πλέον φθηνές και πιο ελκυστικές σε σχέση με άλλες εναλλακτικές επενδύσεις. Αυτό σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, θα βοηθήσει στο να προστατευθούν οι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες από ένα μπαράζ αρνητικών νέων.

Ετσι, το 2009 οι μετοχές θα μπουν στην διαδικασία να αναζητήσουν τις βάσεις τους. Η πάλη μεταξύ των θεμελιωδών μεγεθών και των αποτιμήσεων θα χαρακτηρίσει όλο το 2009. Θα είναι ένας πόλεμος που αν και δεν θα έχει νικητή, θα φέρει σίγουρα έντονη μεταβλητότητα.

Σύμφωνα με την Citi, οι σημερινές αποτιμήσεις δείχνουν πως η ευρωπαϊκή αγορά είναι πιο ελκυστική από την ασιατική, την ιαπωνική και την αγορά της Λατινικής Αμερικής, ενώ ουδέτερη στάση τηρείται για την αγορά των ΗΠΑ. Ο διεθνής οίκος προχωρά επίσης σε αναβάθμιση του χρηματοοικονομικού κλάδου σε ουδέτερη από underweight στάση, καθώς και του κλάδου της κοινής ωφέλειας, ενώ υποβαθμίζει τόσο την ενέργεια όσο και τις μετοχές των εμπορευμάτων. Από τις μετοχές, οι Ambev, AstraZeneca, Bank Of America, Bharti Airtel, BHP Billiton, FirstEnergy Corp, Gazprom, Hutchison Whampoa, Intel, Itau Unibanco, Merck AG, Mitsui OSK Lines, Nestle, Nike, Orascom Telecom, Seven & I Holdings, Sonic Healthcare, Vivendi, Vodafone και Zurich, αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στις αποδόσεις διεθνώς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.