ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Xρονιά των ευρωπαϊκών μετοχών το 2009

14:09 - 09 Ιαν 2009 | Αναλύσεις
Μικρό περιθώριο βελτίωσης στις χρηματιστηριακές αγορές το 2009 «βλέπει» η Merrill Lynch η οποία όμως τονίζει στην έκθεσή της για τις προοπτικές του νέου έτους, πως οι ευρωπαϊκές μετοχές θα λάμψουν καθώς μπορεί να επωφεληθούν από την αύξηση των κυβερνητικών δαπανών.

Σύμφωνα με τον διευθυντή επενδύσεων της Merrill Lynch Global Wealth Management, κ. Gary Dugan, οι διεθνείς αγορές θα εντυπωσιαστούν με τις αξιοζήλευτες επιδόσεις της Ευρώπης φέτος καθώς η Γηραιά Ηπειρος θα αρχίσει να προσαρμόζεται στα νέα μέτρα κινητοποίησης των κυβερνήσεων. Οπως υπογραμμίζει, η στήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σήμερα είναι ελάχιστη σε σχέση με αυτήν που έχουμε δει στον υπόλοιπο κόσμο. Μόλις τώρα αρχίζει η Ευρώπη να ακολουθεί τους ρυθμούς και τα βήματα των άλλων κυβερνήσεων καθώς βλέπει πως χρειάζεται να γίνουν πολλά και μάλιστα πολύ γρήγορα.

Οπως σημειώνει ο κ. Dugan, δεν υπάρχει πλέον πολλή αξία στις αμερικάνικες μετοχές καθώς οι δείκτες p/e των αμερικάνικων δεικτών κυμαίνονται μεταξύ του 12 και του 14, την στιγμή που στην Ευρώπη οι αποτιμήσεις διαμορφώνονται γύρω στο 6 με 7. Επίσης, οι μερισματικές αποδόσεις στην ευρωπαϊκή αγορά είναι διπλάσιες από αυτές της αμερικάνικης. Η ελκυστικότητα και οι προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών είναι λοιπόν τεράστιες.

Πάντως, ο κ. Dugan σημειώνει πως η προτίμηση του προς την Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ είναι αντίθετη με αυτήν που δείχνουν περισσότεροι διεθνείς αναλυτές για το 2009. Οπως υποστηρίζει, πάρα πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα είναι πολύ καλύτερο από το πρώτο και πως τα πράγματα θα ομαλοποιηθούν το 2010, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχουμε να ξεπεράσουμε πάρα πολλές δομικές ανισορροπίες.

Μέχρι λοιπόν να δούμε μεγαλύτερη απάντηση από τις πολιτικές αρχές δεν θα πρέπει οι επενδυτές να αναλαμβάνουν περισσότερο ρίσκο. Το 40% - 50% ανόδου που βλέπουν πολλοί για τις μετοχές φέτος, είναι μάλλον αστείο, τονίζει ο κ. Dugan.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.