ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλκυονίδες μέρες

09:27 - 26 Ιαν 2009 | Αναλύσεις
«Ζούμε μέρες δοκιμασίας» σημειώνει η HSBC σε report της καθώς βρισκόμαστε στα «δόντια μίας καταιγίδας από την κερδοφορία». Οπως προσθέτει, μετά από αυτό που φαινόταν ως μία φάση ηρεμίας, τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας μας θύμισαν και πάλι πως η χρηματοοικονομική κρίση κάθε άλλο παρά πλησιάζει στο τέλος της.

Το ράλι της τάξης του 20% που ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου εξέπνευσε, και με τα προβλήματα να παραμένουν έντονα τόσο στο οικονομικό μέτωπο όσο και στο μέτωπο της κερδοφορίας, τα χρηματιστήρια παγκοσμίως πολύ πιθανό να ξαναδοκιμάσουν τα χαμηλά του Νοεμβρίου μέσα στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες.

Δεν είναι όμως όλα τόσο καταθλιπτικά, τονίζει ο διεθνής οίκος. Τα θετικά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε: τα οικονομικά-ευαίσθητα επιτόκια έχουν μειωθεί εντυπωσιακά και αναμένεται να μειωθούν κι άλλο. Επίσης, οι τιμές της βενζίνης έχουν πραγματοποιήσει ισχυρή πτώση κατά 50% ετησίως και τα δημοσιονομικά πακέτα κινητοποίησης που έχουν ανακοινωθεί από τις κυβερνήσεις διεθνώς, ήταν κάθε άλλο παρά ασήμαντα.

Ολες αυτές οι θετικές δυνάμεις δεν μπορεί να μην έχουν κάποιο αντίκτυπο και δεν θα ήταν εντελώς αδιανόητο, υπογραμμίζει η HSBC, να πει κανείς πως η οικονομία θα αρχίσει να βελτιώνεται κάποια στιγμή αργότερα μέσα στο 2009. Με λίγα λόγια, οι προοπτικές των μετοχών είναι πολύ καλύτερες και λιγότερο καταθλιπτικές από ότι προβλέπουν πολλοί άλλοι, όπως τονίζει ο διεθνής οίκος ο οποίος «βλέπει» τον δείκτη S&P 500 στις 1000 μονάδες (από 805 σήμερα) στα τέλη του 2009, τον CAC 40 στις 3600 (από 2925 σήμερα), τον DAX στις 5100 (από 4240) και τον FTSE 100 στις 4600 από τις 4091 που βρίσκεται σήμερα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.