ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί είναι αδύνατη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

09:58 - 27 Ιαν 2009 | Αναλύσεις
H συνοχή της νομισματικής ένωσης αμφισβητείται έντονα το τελευταίο διάστημα και τα σενάρια εξόδου κάποιων χωρών από τη ζώνη του ευρώ εντείνουν τις ανησυχίες της αγοράς. Η Bank of America και ο κορυφαίος οικονομολόγος της κ. Gilles Moec, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις δίνει τέλος σε αυτά τα σενάρια τρόμου και δηλώνει πως είναι απίθανο η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Σε έκθεση της αφιερωμένη στην Ελλάδα, δηλώνει πως νομικά και μόνον αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Επιπλέον, δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα αλλά ούτε και κανένα κράτος-μέλος της νομισματικής ένωσης να γίνει αυτό πραγματικότητα.

Οπως υπογραμμίζει, καταρχήν δεν συμφέρει την Ελλάδα, καθώς το μόνο όφελος που θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι θα έχει η χώρα εάν βγει από το ευρώ είναι η δυνατότητα μίας «απότομης και ανταγωνιστικής» υποτίμησης του νομίσματος της (στο οποίο αναγκαστικά θα επιστρέψει) , έτσι ώστε να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της. Όμως, η Ελλάδα δεν αποτελεί αυτό που λέμε «μία πολύ ανοικτή οικονομία», σημειώνει η BοΑ, πράγμα που περιορίζει αυτό το «θετικό», και δεύτερον αυτό το πλεονέκτημα θα εξαλειφθεί έτσι κι αλλιώς από την απότομη αύξηση των επιτοκίων, γεγονός που θα φέρει τα πάνω κάτω στα ήδη προβληματικά δημόσια οικονομικά της χώρας.

Επίσης, το «σπάσιμο» του ευρώ δεν συμφέρει τα άλλα κράτη-μέλη. Εάν η Ελλάδα αναγκαζόταν από την Ε.Ε να φύγει, τότε άλλες «ευάλωτες» χώρες της ένωσης θα γινόντουσαν το κέντρο έντονων εικασιών για δική τους έξοδο και αυτό θα πυροδοτούσε μία γενικότερη αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη, κάτι που θα κατάστρεφε την ανάπτυξη του ΑΕΠ- ότι χειρότερο σήμερα που όλες οι οικονομίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ανάγκη για απομόχλευση.

Τέλος, αυτό νομικά δεν μπορεί να συμβεί με τίποτα. Δεν υπάρχει κανένας νόμος, καμία ρύθμιση και κανένα «παραθυράκι» που να λέει πως μπορεί κάποιο μέλος της νομισματική ένωσης να τιμωρηθεί με έξοδο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.