ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτώση κερδών 60% στο εξωτερικό στις θυγατρικές των τραπεζών

16:04 - 23 Φεβ 2009 | Αναλύσεις
Πτώση κερδών έως 60% αναμένεται σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις από τις θυγατρικές των τραπεζών στο εξωτερικό. Οι τραπεζίτες αμφιταλαντεύονται να κλείσουν έως και το 15% του δικτύου των καταστημάτων τους που αριθμεί 3500 δηλαδή πάνω από 500 καταστήματα ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση , την μεγάλη επιβράδυνση στις οικονομίες των χωρών της Νέας Ευρώπης αλλά και την κάθετη πτώση στον δανεισμό ώστε να μετριάσουν τα λειτουργικά κόστη ή να παγώσουν τα όποια αναπτυξιακά τους σχέδια για όσο κρατήσει η κρίση με στόχο να συντηρήσουν δυνάμεις με διττό στόχο;

Αφενός να εκμεταλλευτούν την παρουσία τους στα Βαλκάνια όταν η κρίση ξεπεραστεί αφετέρου να χρησιμοποιήσουν και τις δραστηριότητες του εξωτερικού ως διαπραγματευτικά ατού όταν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ των τραπεζών από το Φθινόπωρο της τρέχουσας χρονιάς ή το 2010;

Τα βαλκάνια αποτελούν σημείο αναφοράς για τις ελληνικές τράπεζες. Στην Ελλάδα οι τραπεζίτες δεν μπορούν να μειώσουν τα ανελαστικά κόστη. Το εργατικό δίκαιο και οι εργασιακές σχέσεις έχουν δημιουργήσει δίχτυ προστασίας τουλάχιστον στις τράπεζες και κάθε μείωση προσωπικού σημαίνει και εθελούσιες εξόδους άρα σημαντικά αυξημένα κόστη για τις τράπεζες.

Στο εξωτερικό όμως υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στα εργατικά ζητήματα. Αν έκλειναν 500 καταστήματα θα εξοικονομούνταν σε αυτή την συγκυρία τεράστια ποσά. Παράλληλα παγώνουν πλήρως τα σχέδια για νέες επεκτάσεις. Συνολικά σχεδίαζαν να ανοίξουν οι τράπεζες μεταξύ 400 και 600καταστημάτων.

Δηλαδή η νέα πραγματικότητα είναι ότι εγκαταλείπονται τα σχέδια για 600 νέα καταστήματα ενώ ταυτόχρονα μελετάται ακόμη και το κλείσιμο έως και 500 καταστημάτων. Η πορεία της κρίσης θα καθορίσει και την στρατηγική των τραπεζών στα Βαλκάνια και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Πέτρος Λεωτσάκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.