ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποια είναι τελικά τα 'κρατήματα' του ΧΑ;

10:17 - 23 Νοε 2009 | Αναλύσεις
Οι τραπεζικές μετοχές αποτελούν τη βάση του ελληνικού χρηματιστηρίου τον κεντρικό πυλώνα της αγοράς και προφανώς η άποψη των τραπεζιτών για το χρηματιστήριο διαδραματίζει καίριο ρόλο. Οι τραπεζίτες όμως από την περίοδο που διατύπωναν μια σχετικά ομοιογενή άποψη ότι η αγορά θα ενισχυθεί π.χ. πριν 2 μήνες, τώρα οι ισορροπίες έχουν αλλάξει και διατυπώνουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.


Μια ομάδα τραπεζιτών θεωρεί ότι το ΧΑ θα υποχωρήσει προς τις 2.200 μονάδες και στηρίζουν την άποψη τους, στην κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, στην αύξηση των spreads των ομολόγων, στην ανάγκη για διακράτηση αυξημένης ρευστότητας των μεγάλων τραπεζών του εξωτερικού ενόψει κλεισίματος 2009 αλλά και στη γενικότερη μη ανάληψη ρίσκου στην Ελλάδα. Η ομάδα αυτή των τραπεζιτών υποστηρίζει από τις 2.700 μονάδες ότι η αγορά θα κινηθεί προς τις 2.450 μονάδες αρχικά και αν διασπαστούν αυτά τα τεχνικά σημεία θα κινηθεί προς τις 2.200 μονάδες.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να οδηγήσει την μετοχή της Εθνικής στα 21 με 20 ευρώ αν και τα τρέχοντα επίπεδα αποτελούν ισχυρό τεχνικό σημείο στήριξης. Ταυτόχρονα θεωρούν ότι ακόμη και αν υπάρξει άνοδος θα είναι αναλαμπή καθώς η τάση συνεχίζει να είναι πλαγιοκαθοδική.

Η άλλη ομάδα των τραπεζιτών θεωρεί ότι μια διόρθωση ήταν αναμενόμενη και ότι η αγορά μέσα στις επόμενες 4 με 8 εβδομάδες θα επιχειρήσει να βρεθεί εκ νέου στις 2.700 μονάδες.

Το ερώτημα που θέτεις εσύ αναγνώστη διαβάζοντας αυτό το άρθρο είναι απλό, εντάξει η διχογνωμία των τραπεζιτών αλλά τι θα συμβεί τελικά;

Με δεδομένη την κακή κατάσταση της οικονομίας αλλά και ενδείξεων από το χώρο των τραπεζών και της τάσης των ξένων που ενώ δεν ρευστοποιούν δεν αγοράζουν κιόλας ίσως να επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο για την αγορά. Βέβαια υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει αναλαμπή στην αγορά με κάποιο μικρό ανοδικό ξέσπασμα, ωστόσο το πλέον πιθανό σενάριο είναι η τάση διόρθωσης να διατηρηθεί.

Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.