ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το μέλλον ανήκει στα μεγάλα!

09:51 - 27 Νοε 2009 | Αναλύσεις
Χρονιά των large caps θα είναι όπως φαίνεται το 2010, καθώς όλο και περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές 'βλέπουν' σύντομα ράλι στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Αυτό είναι άλλωστε και το συμπέρασμα της νέας δημοσκόπησης της JP Morgan Asset Management, η οποία έγινε στο περιβάλλον 194 fund managers. Το 44% των ερωτηθέντων λοιπόν, δήλωσε πως αναμένει υπεραπόδση των large caps σε σχέση με τα small caps, στους επόμενους 12 μήνες.

Οπως σημειώνει ο αναλυτής του διεθνούς οίκου, κ. Karsten Stroh, συνήθως, στα αρχικά στάδια της οικονομικής ανάκαμψης οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης είναι αυτές που ανακάμπτουν πιο δυναμικά. Ομως, η εμφανής και απόλυτη προτίμηση των θεσμικών επενδυτών σήμερα για την υψηλή κεφαλαιοποίηση, δείχνει πως οι επενδυτικές τράπεζες αναμένουν μία ριζική αλλαγή της επενδυτικής τάσης, με ισχυρή στροφή σε ποιοτικές μετοχές πλέον.

Τα large caps προσφέρουν την καλύτερη αξία της αγοράς, υπογραμμίζει και ο διευθυντής επενδύσεων της Al Frank Asset Management, κ. R. Buckingham. Oπως σημειώνει και αυτός, η εικόνα των αγορών θα αλλάξει ριζικά και το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η στρατηγική των επενδυτών. Οι καλές ευκαιρίες τώρα κρύβονται στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με ισχυρούς ισολογισμούς και καλά μερίσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Buckingham, εάν κοιτάξει κανείς τα τελευταία 10 χρόνια, θα δει πως γενικότερα, τα small και τα mid caps είναι αυτά που είχαν την καλύτερη πορεία. Σήμερα λοιπόν, καθώς το τοπίο της οικονομίας είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που συνηθίσαμε την τελευταία δεκαετία, με την ανάκαμψη να είναι μεν εδώ αλλά με την ανάπτυξη για αρκετά χρόνια να αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλούς τόνους, οι επενδυτικές ευκαιρίες ανήκουν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Ο ίδιος αυξάνει το ποσοστό του χαρτοφυλακίου του που είναι επενδεδυμένο στα large caps και σημειώνει πως αν κοιτάξουμε την ελκυστικότητα της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε σχέση με αυτήν των large caps, θα δούμε όχι μόνο πως η μεγάλη κεφαλαιοποίηση κρύβει μεγαλύτερη αξία, αλλά προσφέρει επίσης μεγαλύτερα περιθώρια ασφαλείας, καθώς πολλά ονόματα από αυτήν την κατηγορία, έχουν πολυεθνικό χαρακτήρα, είναι οικονομικά ισχυρά και πληρώνουν και πολύ καλά μερίσματα.

Κ.Ε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.