ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

'Αδέξιοι'... ταύροι

09:43 - 09 Δεκ 2009 | Αναλύσεις
Οι μετοχές και γενικότερα οι αξίες υψηλού ρίσκου, όπως τα εταιρικά ομόλογα, θα υπεραποδόσουν των κρατικών ομολόγων και της στρατηγικής διακράτησης της ρευστότητας στους επόμενους έξι με δώδεκα μήνες, υποστηρίζει η JPMorgan σε ό,τι αφορά την επενδυτική στρατηγική του 2010, αν και πολλά θα εξαρτηθούν, όπως τονίζει, από την top line ανάπτυξη των εισηγμένων, δηλαδή, την πορεία των πωλήσεων. Οπως πολύ χαρακτηριστικά σημειώνει ο διεθνής οίκος, «εμείς είμαστε νευρικοί (αλλά) ταύροι για το 2010».

Σύμφωνα με τον οίκο, στο β' και το γ' τρίμηνο του 2009, η κερδοφορία των επιχειρήσεων της περιοχής της ευρωζώνης και των χωρών του G7, ήταν ανώτερη των προσδοκιών, όμως η «επιτυχία» αυτή οφειλόταν στην πολιτική της μείωσης του κόστους. Προς το παρόν, τα σημάδια από το μέτωπο των πωλήσεων, που είναι και το επόμενο στοίχημα και το κρίσιμο τεστ, σε ό,τι αφορά τους ισολογισμούς των εταιρειών, είναι μικτά στους περισσότερους κλάδους, και οι επενδυτές θα θελήσουν να δουν ξεκάθαρα σημάδια βελτίωσης στους επόμενους μήνες για να πεισθούν.

Οπως προσθέτει η JPMorgan, το momentum της κερδοφορίας απογοήτευσε το τελευταίο διάστημα και το 2010 θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στην πορεία των αγορών. Οι αναδυόμενες αγορές είναι καθαρά η πιο δημοφιλής περιοχή για τους διαχειριστές κεφαλαίων, ενώ η Ιαπωνία είναι ο λιγότερο προτιμώμενος προορισμός επενδύσεων, όμως η JP Morgan υπογραμμίζει πως η ίδια προτιμά ξεκάθαρα την αγορά των ΗΠΑ, και μετά ακολουθούν η Ασία και οι αναδυόμενες αγορές.

Σε ό,τι αφορά το Ντουμπάι και την πρόσφατη αναταραχή που προκάλεσε στα χρηματιστήρια, ο διεθνής οίκος εκτιμά πως δεν θα υπάρξει κάποιο φαινόμενο τύπου ντόμινο, και πως θα περιοριστούν οι σεισμικές δονήσεις, στην περιοχή. Οπως επισημαίνει, αυτό είναι ένα παλιό πρόβλημα άλλωστε: Η έλλειψη διαφάνειας. Το ερώτημα είναι όμως, πραγματικά τί άλλο κρύβεται πίσω από αυτό;

Τέλος, η JP Morgan σημειώνει πως η διάθεση για ρίσκο θα παραμείνει υψηλή και το 2010, με τους επενδυτές να στρέφονται έντονα προς τις μετοχές και τα εταιρικά ομόλογα. Ομως αυτό που προκαλεί κάποια νευρικότητα στον διεθνή οίκο προς το παρόν, είναι η ταχύτατη ανάκαμψη της όρεξης για ρίσκο που σημειώθηκε πρόσφατα.

Κ.Ε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.