ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: 10-15% κάτω από τη λογιστική τους αξία οι τράπεζες – Christmas rally;

09:25 - 23 Δεκ 2009 | Αναλύσεις
Η συντηρητική επενδυτική στρατηγική συγκρούεται με την ανεπιφύλακτα bull για το επόμενο δεκαήμερο, έπειτα από τη χθεσινή αντίδραση της αγοράς. Τα κέρδη 4,48%, στις 2.213,47 μονάδες αποτελούν μία καλή εξέλιξη, καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις που συνδέονταν με την υποτιμητική κερδοσκοπία σε Χ.Α. και ομόλογα έκαναν λόγο για «αιματηρή» υποβάθμιση από τη Moody's. Το «R» είχε επισημάνει την περασμένη εβδομάδα ότι όσο μικρότερη ήταν η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, τόσο α) κερδίζει χρόνο η κυβέρνηση σε καλύτερες συνθήκες να πάρει τα μέτρα που υποσχέθηκε, β) βελτιώνονται οι όροι δανεισμού ενόψει μάλιστα των δανειακών αναγκών του 2010, και γ) δίδεται ευκαιρία στο Χρηματιστήριο να «προεξοφλήσει» τα προαναφερόμενα, κάτι που σημαίνει επιστροφή στην περίοδο των κερδών, αλλά με συγκρατημένο τρόπο.  

Ακόμα και η χθεσινή άνοδος (σ.σ. η οποία δεν έγινε στα υψηλά ημέρας και ήταν οι 2.219 μονάδες), δεν επιτρέπει εφησυχασμό, ικανοποίηση, ασφάλεια και σιγουριά ότι κάτι αλλάζει πάλι. Κι αυτό, διότι όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές τα τεχνικά σημάδια δείχνουν ακόμα διόρθωση. Σημειωτέον, ότι ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κινείται κάτω από τον Κινητό Μέσο Όρο 200 ημερών, δηλαδή τα επίπεδα των 2.280 - 2.290 μονάδων. Όσο βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα αυτά η αγορά, παραμένει σε bear market. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός, ότι επενδυτικές επιτροπές σε χρηματιστηριακές «βλέπουν» εξάντληση της δυναμικής που ξεκίνησε χθες στα επίπεδα των 2.400 μονάδων. Σε σχέση με το που ήταν χθες η αγορά, κέρδη 200 μονάδων στις επόμενες πέντε συνεδριάσεις ή στις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου θα δώσει την ευκαιρία να καλυφθούν πολλά από τα σπασμένα που προκάλεσε η βουτιά από τα υψηλά έτους, δηλαδή τις 2.942 μονάδες, παρατηρούν χρηματιστές.

Ο υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Κ. Βέργος δεν αποκλείει «χριστουγεννιάτικο ράλι. Αν και από κεκτημένη ταχύτητα μπορεί να «σπάσει» (ο δείκτης) τις 2.380 μονάδες». Ο ίδιος λέει ότι δεν θα πούλαγε, καθώς στη δεδομένη συγκυρία φαίνεται ότι η τάση αλλάζει. Παραμένει επιφυλακτικός βραχυπρόθεσμα «και για κάποιον που έχει σαν επενδυτικό ορίζοντα οι τιμές είναι καλές για αγορά». Ο ίδιος όμως, παραμένει επιφυλακτικός, αφού παρά την καλύτερη του αναμενομένου υποβάθμιση από τη Moody's, δεν αποκλείει μήπως το τράβηγμα των τιμών προς στα πάνω αποτελέσει το έναυσμα για νέες ρευστοποιήσεις σε λίγο καλύτερα επίπεδα.

Υπέρμαχος του year's end rally τίθεται και ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης. «Δεν έχουμε τίποτα αρνητικό μπροστά μας για το επόμενο άμεσο διάστημα, δηλαδή για τις επόμενες δέκα μέρες. Είναι εφικτή κίνηση προς στις 2.400 μονάδες. Το γεγονός ότι υπάρχουν τραπεζικές μετοχές που απέχουν 10 - 15% από τη λογιστική τους αξίας, αποτελεί σημάδι για την ενεργοποίηση αγοραστών». Άλλοι παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι η υποβάθμιση (πλην όμως... αναβάθμιση για το Χ.Α.!) ήρθε σε κακό timing. Ως συνήθως στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οι συναλλαγές μειώνονται και το ενδιαφέρον ατονεί, ενώ η επιφυλακτικότητα παραμένει μεγάλη. Σε κάθε περίπτωση, σχολιάζουν άλλοι χρηματιστές, η κυβέρνηση πήρε τον χρόνο που ζητούσε και από τις αγορές, καθώς το spread υποχώρησε σχεδόν κατά 50 μονάδες βάσης σε μία μόλις μέρα και από τις 296 μ.β. την Δευτέρα τερμάτισε την Τρίτη στις 248 μ.β.

 

Στ. Χαρίτος
[email protected] 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:40 - 23 Δεκ 2009
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.