ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενίσχυση της αισιοδοξίας «βλέπει» η Alpha

19:29 - 05 Ιαν 2010 | Αναλύσεις
Ενίσχυση της αισιοδοξίας για τη δυναμική ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και της διάθεσης για ανάληψη επενδυτικού κινδύνου μετά τα ευνοϊκά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον τομέα μεταποίησης. Ο δείκτης επενδυτικού κλίματος Sentix στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε τον Ιανουάριο σε υψηλό (-3,7) 19 μηνών ενώ η τελική μέτρηση επιβεβαίωσε ότι ο δείκτης μεταποίησης PMI στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο σε υψηλό (51,6) 21 μηνών.
Στη Μ. Βρετανία ο δείκτης μεταποίησης PMI διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο σε υψηλό (54,1) 25 μηνών και ο επιμέρους δείκτης των νέων παραγγελιών σε υψηλό (57,4) από τον Ιούλιο του 2007, ενισχύοντας την άποψη για επάνοδο σε θετικούς τριμηνιαίους ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο του 2009. Στην Ελβετία ο δείκτης μεταποίησης SVME PMI παρουσίασε το Δεκέμβριο μη αναμενόμενη μείωση (54,6, Νοέμβριος: 56,9). Στις ΗΠΑ ο δείκτης μεταποίησης ISM αυξήθηκε το Δεκέμβριο σε υψηλό (55,9, εκτίμηση: 54,3, Νοέμβριος: 53,6) από τον Απρίλιο του 2006.

Ο Πρόεδρος της Fed ανέφερε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν αποτελούν το καλύτερο εργαλείο αντιμετώπισης της υπερτιμημένης αγοράς κατοικιών ενώ ο Αντιπρόεδρος δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία και η αγορά εργασίας θα ανακάμψουν με αργούς ρυθμούς λόγω των περιορισμών στην παροχή πιστώσεων. Μέλος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Duke) ανέφερε επίσης, ότι τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο προκειμένου να βοηθηθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο κάτοχος Nobel Οικονομίας Krugman διαβλέπει με πιθανότητα 30-40% ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα ολισθήσει σε ύφεση κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου του 2010 λόγω εξασθένισης των θετικών επιπτώσεων των μέτρων δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.

- Κέρδη κατέγραψαν χθες οι μετοχικές τιμές στις ΗΠΑ με το χρηματιστηριακό δείκτη S&P να διαμορφώνεται σε νέο υψηλό 15 μηνών, καθώς τα στοιχεία για τον τομέα μεταποίησης στις ΗΠΑ παρουσίασαν αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων. Σε νέο υψηλό 15 μηνών διαμορφώθηκαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα το πρωί οι ασιατικές μετοχικές τιμές.

- Σε υψηλό ($81,89/βαρέλι) από τις 21 Οκτωβρίου διαπραγματεύεται σήμερα το πρωί η τιμή του ΣΜΕ WTΙ, καθώς οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται και ενισχύεται η αισιοδοξία για το ρυθμό ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον τομέα μεταποίησης στην Κίνα και στις ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζεται σήμερα στην ανακοίνωση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων πετρελαίου του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Ο Υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ δήλωσε ότι το επίπεδο της τιμής του πετρελαίου είναι ικανοποιητικό. Σταθεροποιητικά κινείται σήμερα η τιμή χαλκού μετά την ανακοίνωση της μεγαλύτερης εταιρίας παραγωγής χαλκού στον κόσμο (Codelco) ότι θα αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων στο ορυχείο Chuquicamata, προκειμένου να τερματίσει την απεργία που οδήγησε χθες την τιμή του 3μηνιαίου ΣΜΕ χαλκού σε υψηλό ($7.536/τόνο) 16 μηνών. Ελαφρώς ανοδικά κινείται σήμερα η τιμή spot χρυσού λόγω εξασθένησης του δολαρίου.

- Στη Γερμανία αναμένεται η ανεργία και στην Ευρωζώνη η εκτίμηση του δείκτη τιμών καταναλωτή Δεκεμβρίου. Στις ΗΠΑ ανακοινώνονται οι βιομηχανικές παραγγελίες και οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών Νοεμβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:56 - 05 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.