ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μυτιληναίος: Αυξητική δυναμική στα μεγέθη εντοπίζει η Πήγασος

11:21 - 14 Ιαν 2010 | Αναλύσεις
Σε χθεσινή συνάντηση των αναλυτών με την διοίκηση της Μυτιληναίος έγινε αποτίμηση της χρονιάς που τελείωσε και συζητήθηκαν οι στόχοι και οι προτεραιότητες του 2010, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Πήγασος στο πρωινό της σχόλιο.

Συγκεκριμένα:

- Σε επίπεδο στόχων το 2009 ολοκληρώθηκε πάνω από το επίπεδο που είχε τεθεί στην αρχή του έτους σε ότι αφορά την λειτουργική κερδοφορία (ΕΒΙΤDA) των 125 εκ. ευρώ. Για το 2010 η διοίκηση απέφυγε να κάνει κάποια ποσοτική εκτίμηση, ωστόσο από τα λεγόμενα άφησε να διαφανεί ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών όσο και στα λειτουργικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τις υποθέσεις μας που αφορούν τον κύκλο εργασιών της ΜΕΤΚΑ, του Αλουμινίου, των τιμών των μετάλλων και της ισοτιμίας ευρώ δολαρίου αναμένουμε κύκλο εργασιών 1 δις ευρώ και λειτουργικό αποτέλεσμα για τον όμιλο 200 εκ. ευρώ (+60%).
-Σε ότι αφορά την ΜΕΤΚΑ η πώληση της ΕΤΑΔΕ θα εμφανιστεί ως καθαρό κέρδος στο α' τρίμηνο (42,5 εκ. ευρώ) και η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί ταμειακά στις αρχές του 2011. H METKA αναμένει εκ νέου έργα από την Τουρκία καθώς συμμετέχει στην ανάληψη ανάλογου έργου με αυτό το οποίο είχε κατακυρωθεί πριν από λίγο καιρό σε κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει με την RWE.
-Στο Αλουμίνιο η παραγωγή ακόμα δεν έχει "κλειδώσει" σαν αποτέλεσμα hedging καθώς ο όμιλος αναμένει υψηλότερα διεθνή επίπεδα spot τιμών. Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται από την σταδιακή μείωση των αποθεμάτων τα οποία είναι προϊόν μιας σύνθετης στρατηγικής arbitrage. Η δανειακή εικόνα της Αλουμίνιο στο τέλος του 2009 είναι σχεδόν μηδενική. Η διοίκηση εκτιμά ότι το κλειδί φέτος θα είναι το χαμηλό ενεργειακό κόστος που θα επιτύχει είτε με την εισαγωγή υγροποιημένου αερίου είτε με την τελεσίδικη απόφαση της διαιτησίας μεταξύ της ΑτΕ και της ΔΕΗ.
-Τέλος στα ενεργειακά θέματα το εργοστάσιο συνδυασμένου κύκλου δεν έχει λάβει ακόμα άδεια λειτουργίας ενώ άμεσα θα ενταχθεί μια μικρή μονάδα αιολικών (ΑΠΕ) δυναμικότητας 7 MW.

Συμπερασματικά η εικόνα της διοίκησης άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις για την αυξητική δυναμική των μεγεθών, την προσθήκη νέου ανεκτέλεστου στην ΜΕΤΚΑ και την προσέγγιση στην αγορά η οποία δείχνει να γίνεται με προσεκτικό τρόπο.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:10 - 14 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.