ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποστασιοποίηση από το ΧΑ προτείνει η Merit ΑΧΕΠΕΥ

14:08 - 19 Ιαν 2010 | Αναλύσεις
Δύο σενάρια για την ελληνική κεφαλαιαγορά διακρίνει η Merit σύμφωνα με ανάλυσή της> Η ΑΧΕ αναφέρει πως η ελληνική αγορά συνεχίζει από τα τέλη Οκτωβρίου τη αυτόνομη πορεία της σε σχέση με τις ξένες αγορές. Τα δύο σενάρια που διακρίνει , σχετίζονται κυρίως με τη πορεία των μακροοικονομικών στοιχείων και την υλοποίησή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Με δεδομένη την  αποδοχή του από την Ε.Ε. (έστω και με επιφυλάξεις)  η επιτυχία του θα καθορίσει την πορεία του Γενικού Δείκτη τους επόμενους 3 μήνες. Στη περίπτωση που τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν επιβεβαιωθούν τότε με δεδομένη τη μερική προεξόφληση του παραπάνω γεγονότος από την αγορά αναμένεται μια πτώση της τάξης του 10% - 15%.

Στη περίπτωση δε, ολικής αποτυχίας του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης θεωρούμε πιθανή την υπαγωγή της Ελλάδος σε καθεστώς κηδεμονίας από την Ε.Ε. και την παροχή ρευστότητας από εκείνη (BAILOUT) κατά τα πρότυπα της βοήθειας της Αμερικής προς τις τράπεζες της. Θεωρούμε εξαιρετικά απίθανο το σενάριο εξόδου από την Ευρωζώνη τόσο για λόγους πρακτικούς όσο και για λόγους νομικούς, καθώς έξοδος από την ευρωζώνη συνεπάγεται αυτόματα και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση η μεταβλητότητα που ήδη υπάρχει στην αγορά θα συνεχίσει να υφίσταται έως ότου αποκατασταθεί η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Με δεδομένα τα παραπάνω  προτείνουμε αποστασιοποίηση από την ελληνική κεφαλαιαγορά  αποφεύγοντας χτίσιμο νέων θέσεων, χωρίς όμως ολική ρευστοποίηση υπαρχόντων θέσεων σε επιλεγμένες μετοχές. Η υπάρχουσα ρευστότητα θα μπορούσε να διοχετευθεί σε ξένες ανεπτυγμένες αγορές που φαίνεται να ανακάμπτουν όπως είναι η αμερικάνικη κεφαλαιαγορά» σημειώνει η Merit.

Η βελτιωμένη εικόνα των αποτελεσμάτων των εταιρειών του S&P 500, η πιο προβλέψιμη ανάκαμψη και η αναμενόμενη άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ συντελούν στην επιλογή θέσεων σε κλάδους που έχουν υποαποδώσει σε σχέση με τον S&P όπως εκείνοι της ενέργειας και των φαρμακευτικών/βιοτεχνολογίας. Επίσης πιθανές θεωρεί η Merit εξελίξεις στο τομέα των Συγχωνεύσεων και Εξαγορών παγκοσμίως λόγω του ευκολότερου τραπεζικού δανεισμού με ελκυστικότερα επιτόκια. 

Στατιστικά ο Ιανουάριος μήνας αποτελεί έναν από τους καλύτερούς μήνες των κεφαλαιαγορών. Μελετώντας τις μηνιαίες αποδόσεις του Dow Jones από το 1900 έως σήμερα παρατηρούμε ότι όταν η μηνιαία απόδοση του Ιανουαρίου ήταν θετική τότε η μέση ετήσια απόδοση ήταν +10,4%, ενώ όταν η μηνιαία απόδοση του Dow Jones ήταν αρνητική τότε η ετήσια μέση απόδοση του δείκτη ήταν +0,3%.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.