ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ernst&Young: Καθοριστική για την πρόσβαση σε κεφάλαια η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών

16:12 - 19 Ιαν 2010 | Αναλύσεις
Ως επακόλουθο της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης, αρκετές επιχειρήσεις γνωστοποίησαν απομειώσεις στις οικονομικές καταστάσεις τους τα τελευταία δύο έτη. Παρά ταύτα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που διενεργήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο και δημοσιεύτηκε προ ολίγων ημερών από την Ernst & Young, το 47% των επενδυτών, αναλυτών και δανειστών αναφέρει ότι οι απομειώσεις που γνωστοποιήθηκαν στις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών τα τελευταία δύο έτη ήταν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες.
Στο πλαίσιο της έρευνας «Αναφορά απομειώσεων στις οικονομικές καταστάσεις – Βελτίωση της εμπιστοσύνης των ενδιαφερομένων μερών» (Impairment reporting – Improving stakeholder confidence), στην οποία συμμετείχαν 170 χρήστες οικονομικών καταστάσεων από 32 χώρες, βρέθηκε επίσης ότι οι 3 κλάδοι που είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν περαιτέρω απομειώσεις κατά τους επόμενους 18-24 μήνες είναι οι επιχειρήσεις στον κλάδο ακίνητης περιουσίας (Real Estate), χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και ο κλάδος των αυτοκινήτων.

Πάνω από το 90% των ερωτηθέντων στην έρευνα υπέδειξαν ότι η πρόβλεψη των ταμειακών ροών για τους επόμενους 12-18 μήνες θα είναι δύσκολη ή πολύ δύσκολη.

Ο Jim Eales, επικεφαλής του τομέα Valuations & Business Modeling της Ernst & Young παγκοσμίως, επισημαίνει:

«Οι επενδυτές, οι αναλυτές και οι δανειστές αναγνωρίζουν την αστάθεια και τις δυσκολίες που παρουσιάζει η διοίκηση μιας επιχείρησης στο τρέχον περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας.  Εντούτοις, η εμπιστοσύνη τους παραμένει εύθραυστη και είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις προβλέψεις της διοίκησης για το μέλλον της επιχείρησης. Ως εκ τούτου, θα θέτουν φυσικά περισσότερα ερωτήματα και θα επιθυμούν περισσότερη διαφάνεια και επεξηγήσεις για τις υποθέσεις και παραδοχές που βασίζει η διοίκηση την πρόβλεψή της σχετικά με την πορεία της εταιρείας στο μέλλον».

Η εμπιστοσύνη και η επικοινωνία είναι το κλειδί

Σύμφωνα με την έρευνα πάνω από το 90% των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί τα στοιχεία ελέγχου απομείωσης που γνωστοποιούνται στις οικονομικές καταστάσεις κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης αποφάσεων για επενδύσεις ή δανεισμό,  ενώ τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται  επίσης για να επαληθεύσουν τη συνέπεια της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης της εταιρείας με άλλα στοιχεία που παρέχονται από τη διοίκηση, καθώς και για την αποτίμηση της εταιρείας.

Οι σημαντικότερες γνωστοποιήσεις (disclosures) σχετικά με τον έλεγχο απομειώσεων είναι εκείνες που αποτυπώνουν την εκτίμηση της διοίκησης για το μέλλον της επιχείρησης (σύμφωνα με το 44% των ερωτηθέντων), καθώς και η ανάλυση των γεγονότων που οδήγησαν στην απομείωση (41%).

Σύμφωνα με τον Eales, είναι προς το συμφέρον της διοίκησης να δώσει σημασία τόσο στην επεξήγηση των επιπτώσεων από την απομείωση στις μελλοντικές προοπτικές της επιχείρησης όσο και στο μέγεθος και στην αιτία της απομείωσης – αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης με την αγορά.

Ολοκληρωμένη διαδικασία ελέγχου απομείωσης (Impairment testing process)

Οι κορυφαίες εταιρείες θα πρέπει να υιοθετήσουν μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη διαδικασία ελέγχου απομείωσης για τη βελτίωση και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των ενδιαφερόμενων μερών.

Ο Τάσος Ιωσηφίδης, επικεφαλής του τομέα Valuations & Business Modeling της Ernst & Young για την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, σχολιάζει:

«Η διοίκηση πρέπει να διασφαλίσει ότι οι προβλέψεις για τις ταμειακές ροές θα αντικατοπτρίζουν τις πρόσφατες οικονομικές και κλαδικές αναλύσεις, καθώς και να ενσωματώσει τη διαδικασία ελέγχου απομείωσης στη συνολική κεφαλαιακή διαχείριση και στη διαδικασία στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας. Ομοίως, είναι σημαντικό για την ανώτατη διοίκηση να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία ελέγχου απομείωσης.

Οι απαντήσεις από τους Έλληνες συμμετέχοντες συνάδουν με τα ευρήματα της έρευνας παρά το γεγονός ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν είχε τις αντίστοιχες επιπτώσεις που είχαν άλλες χώρες. Αυτό καταδεικνύει την αβεβαιότητα που περιβάλλει την Ελληνική αγορά σε σχέση με το οικονομικό περιβάλλον αλλά και την αναγκαιότητα για σωστή και συνεπή πληροφόρηση από τις εταιρείες.

Οι επιχειρήσεις που παρέχουν ορθά καταρτισμένες οικονομικές καταστάσεις οι οποίες αντανακλούν τις εταιρικές προοπτικές,  οι τυχόν απομειώσεις που θα προκύψουν, θα βελτιώσουν τη σχέση εμπιστοσύνης με τα ενδιαφερόμενα μέρη, παρέχοντάς τους καλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια».

Σημειώνεται πως η Ernst & Young διεξήγαγε την έρευνα με τη συμμετοχή επενδυτών, επενδυτικών αναλυτών και δανειστών, οι οποίοι είναι βασικοί χρήστες των οικονομικών καταστάσεων. Οι 170 συμμετέχοντες από 32 χώρες, οι οποίοι εκπροσωπούν κορυφαίες τράπεζες και επενδυτικούς οίκους, έλαβαν μέρος στην ηλεκτρονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2009.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:26 - 19 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.