ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: Αλλάζει η «κοινή μοίρα» Ελλάδας και Ισπανίας

20:46 - 22 Ιαν 2010 | Αναλύσεις
Δύο θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των οικονομιών της Ελλάδας και της Ισπανίας επισημαίνει η Goldman Sachs στην τελευταία έκθεση της, στην οποία σκιαγραφεί τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ευρωζώνης.
Η GS ουσιαστικά μέσω της έκθεσης της απαντά στο ερώτημα γιατί οι ανησυχίες για την Ελλάδα είναι μεγαλύτερες, αφού και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα: υψηλό χρέος και έλλειμμα και σοβαρές διαρθρωτικές αποκλίσεις.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, και αυτό που τη διαφοροποιεί από την Ισπανία είναι ο κίνδυνος έλλειψης ρευστότητας σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει μεγαλύτερο βαθμό ωρίμανσης των ομολόγων που έχει εκδώσει, την ώρα μάλιστα που οι αγορές δεν εμπιστεύονται τη χώρα μας στην ικανότητα της να εξυπηρετήσει το χρέος της. Η Ισπανία από τη μεριά της έχει περισσότερο χρόνο «να αναπνεύσει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, γι’ αυτό το λόγο δεν αντιμετωπίζει τα υψηλά επίπεδα spread που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Η δεύτερη διαφοροποίηση της Ελλάδας από την Ισπανία έγκειται στο γεγονός ότι η χώρα μας έχει δείκτη δανεισμού προς το ΑΕΠ της στο 110%, το διπλάσιο δηλαδή από την Ισπανία, η οποία δανείζεται στο 56% του ΑΕΠ της.

Αυτές οι δύο διαφορές, επισημαίνει η GS, είναι ικανές να επηρεάσουν τις αγορές και να τις διαμορφώσουν ανάλογα τουλάχιστον τους επόμενους μήνες του έτους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.