ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: Τουλάχιστον 150 δισ. ευρώ χρειάζεται η Ελλάδα

12:13 - 27 Απρ 2010 | Αναλύσεις
Περί τα 150 δισ. ευρώ εκτιμά ότι χρειάζεται η Ελλάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για την Ευρώπη, Erik Nielsen. Σημειώνει πως κατά τους υπολογισμούς του ένα πλήρες πακέτο χρηματοδότησης ενός έτους θα πρέπει να ανέλθει στα 50-55 δισ. ευρώ, ένα πακέτο 18 μηνών απαιτεί περί τα 75 δισ. ευρώ και ένα πρόγραμμα τριετίας 150 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά είναι πολύ περισσότερα από αυτά του πακέτου διάσωσης.

Όμως ακόμα και ένα πακέτο χρηματοδότησης 12-18 μηνών ενέχει ρίσκα που μπορούν να οδηγήσουν σε αναδιάρθρωση δανεισμού.  Πάντως ο οικονομολόγος σημειώνει πως ακόμα και όταν η χώρα θα έχει χρηματοδότηση ο ιδιωτικός τομέας, συμπεριλαμβανομένου και των τραπεζών θα είναι δύσκολο να βρει χρηματοδότηση με ανεκτά επιτόκια.

Το ποσό των 150 δισ. ευρώ με το τρέχον οικονομικό περιβάλλον δεν είναι εύκολο να ανευρεθεί και ο οικονομολόγος αμφιβάλλει αν οι ευρωπαίοι μπορούν να δώσουν περισσότερα από τα 30 δισ. ευρώ που συμφώνησαν. Και το αναφέρει αυτό γιατί υποψιάζεται σύμφωνα με όσα αναφέρει στο σημείωμά του ότι υπάρχουν διεργασίες μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για το τρέχον θέμα  ρευστότητας και μάλλον θα είναι μεγαλύτερο σε διάρκεια και πιο αποφασιστικό από όσο έχουν αρχικά οραματιστεί. Ωστόσο ανησυχεί για  τις εγχώριες πολιτικές και συνδικαλιστικές αντιδράσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.