ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Merit: Η εικόνα των αποτελεσμάτων αντικατοπτρίζει την εικόνα της οικονομίας

13:37 - 02 Σεπ 2010 | Αναλύσεις
Στην εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου καθρεφτίζεται η εικόνα της ελληνικής οικονομίας, είχαν γράψει σε προηγούμενο άρθρο τους οι αναλυτές της Merit ΑΧΕΠΕΥ. Ανάλογο συμπέρασμα μπορεί να βγει κι από τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων εταιρειών που ολοκληρώθηκαν την Τρίτη, τονίζει η ΑΧΕ στη νέα της ανάλυση.

Τα καθαρά κέρδη 3,1 δισ. ευρώ που παρουσίασαν οι 263 εισηγμένες των οποίων τα στοιχεία επεξεργάστηκε η ΑΧΕ  κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 μετατράπηκαν σε ζημιές 1,36 δισ. ευρώ στο εξάμηνο που έληξε στις 30/6/2010. Η ΑΧΕ σημειώνει ότι στο 2ο τρίμηνο του 2010 η ζημιές των εισηγμένων έφτασαν το  1 δισ. ευρώ περίπου, όσο ήταν και στο 4ο τρίμηνο του 2009 ( 1,1 δισ. ευρώ) και μαζί με το 4ο τρίμηνο του 2008 ήταν τα μόνα ζημιογόνα τρίμηνα από το 2002 μέχρι σήμερα. Παρόλο που στο εξαιρετικά αρνητικό αυτό αποτέλεσμα έπαιξαν ρόλο κάποια  γεγονότα όπως ο εξορθολογισμός των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, η νέα έκτακτη εισφορά προς το κράτος και οι λογιστικές ζημιές της MIG, η συνολική εικόνα είναι πολύ αρνητική και αντικατοπτρίζει σε μεγάλο  βαθμό την τρέχουσα εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

Πρωτοφανές είναι το γεγονός ότι οι ζημιογόνες εταιρείες ξεπέρασαν σε αριθμό τις κερδοφόρες σε αναλογία 53%-47% (139-124).  Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν μπόρεσε  να αποτελέσει ένα θετικό καταλύτη για το ελληνικό χρηματιστήριο για τον μήνα Αύγουστο, με το Γενικό Δείκτη να χάνει το 7,5% της αξίας του, μετά από το μήνα Ιούλιο όπου έκλεισε με σημαντική άνοδο 17,27%.

Τα βασικά συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων είναι τα εξής:

-Η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 4,8% περίπου οφείλεται κυρίως στην αύξηση των πωλήσεων των εταιρειών πετρελαιοειδών λόγω του ειδικού φόρου που επιβλήθηκε στα καύσιμα και δευτερευόντως λόγω του κλάδου των μετάλλων. Χωρίς τις εταιρείες πετρελαιοειδών ο τζίρος θα εμφανιζόταν οριακά μειωμένος. Αντίθετα μεγάλη είναι η μείωση των πωλήσεων στους κλάδους του λιανικού και του χονδρικού εμπορίου και των κατασκευαστικών εταιρειών.

-Η έκτακτη εισφορά που υπολογίζεται σε €580 εκ περίπου επηρέασε αρκετά τα αποτελέσματα του εξαμήνου. Η διατήρηση αυτής  της φορολόγησης δίνει ένα επιπλέον αντικίνητρο στις κερδοφόρες επιχειρήσεις να εμφανίσουν υψηλά κέρδη.

-Εξαιρουμένων των λογιστικών ζημιών της MIG που ανήλθαν σε € 1,16 δις, το αρνητικό αποτέλεσμα του εξαμήνου μετριάζεται.

-Ο κλάδος που πρωταγωνίστησε αρνητικά σε επίπεδο κερδών είναι αυτός των τραπεζών. Οι συνολικές ζημιές μετά φόρων των τραπεζών ανέρχονται σε € 500 εκ. σε αντίθεση με τα € 1.203,78 εκ. της αντίστοιχης περιόδου του 2009. Οι ζημιές αυτές οφείλονται σε κυρίως στις επισφάλειες που αυξήθηκαν κατά 37% και έφτασαν τα € 3,3 δις και δευτερευόντως στη μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 15%, στις ζημιές από αποτίμηση ομολόγων και στην έκτακτη εισφορά.

-Πολύ άσχημα ήταν επίσης τα αποτελέσματα στον κλάδο των κατασκευών απεικονίζοντας τη μειωμένη οικοδομική δραστηριότητα που παρατηρείται στη χώρα και την απουσία μεγάλων δημόσιων έργων. Τα κέρδη ύψους € 133,75 εκ στο εξάμηνο του 2009 μετατράπηκαν σε ζημιές € 35,95 εκ φέτος με τη μεγαλύτερη μείωση να παρουσιάζουν οι εταιρείες  ΑΤΤΙ-ΚΑΤ,  ΓΕΚΤΕΡΝΑ και  Ελλάκτωρ.

-Διεύρυνση ζημιών για τον κλάδο μεταφορών-ναυτιλίας στα € 128,11 εκ. με όλες τις εταιρείες να είναι ζημιογόνες.

- Ζημιές για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών από κέρδη € 233,9 εκ πριν από ένα έτος, λόγω κυρίως της κατακόρυφης πτώσης των κερδών του ΟΤΕ.

-Οι σημαντικές ζημιές στον κλάδο του Real Estate οφείλονται κυρίως σε επανεκτίμηση της αξίας κάποιων ακινήτων λόγω της δυσμενής κατάστασης που επικρατεί στην εν λόγω αγορά.

-Σημαντικές ζημιές για τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, κυρίως λόγω των ζημιών της Ατλάντικ. Ζημιές μικρότερης κλίμακας παρουσιάστηκαν και στο χονδρικό εμπόριο.

Παρά τα παραπάνω υπήρχαν και κάποιοι κλάδοι που εξέπληξαν ευχάριστα όπως αυτός των βασικών μετάλλων που είδε τις ζημιές που είχε καταγράψει το 2009 να συρρικνώνονται φέτος. Η θετική εξέλιξη του εξαμήνου για τον κλάδο απεικονίζεται κυρίως στα αποτελέσματα της ΒΙΟΧΑΛΚΟ που επέστρεψε σε κέρδη από μεγάλες ζημιές πριν από ένα έτος. Παράλληλα και ο κλάδος των ορυκτών σημείωσε βελτίωση των αποτελεσμάτων του σε σχέση με τη αντίστοιχη περίοδο του 2009 με επίκεντρο τις εταιρείες S&B και ΤΙΤΑΝ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.