ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την πορεία της Σοφοκλέους

22:54 - 23 Ιουν 2006 | Αναλύσεις
Διακυμάνσεις, νευρικότητα, αλλά και επιλεκτικό ενδιαφέρον θα χαρακτηρίσουν το επόμενο τη Σοφοκλέους ανέφεραν στο «R»παράγοντες της αγοράς, επισημαίνοντας ότι την τάση θα διαμορφώσουν το διεθνές κλίμα και οι εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο.

Της Αμαλίας Κάτζου

Οσoν αφορά στις τράπεζες τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι οι προσεχείς μήνες θα είναι καυτοί για το συγκεκριμένο κλάδο, μετά τις σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο ιδιωτικοποίησης της Emporiki και την ανακοίνωση της Πειραιώς για στρατηγική συνεργασία με την Κύπρου.

Πάντως επαγγελματίες της αγοράς υπογράμμισαν ότι το «παιχνίδι» στην τραπεζική αγορά είναι για γερά νεύρα, καθώς στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Εmporiki εμπλέκεται όλο το τραπεζικό σύστημα.

Το σίγουρο λοιπόν είναι ότι η Σοφοκλέους θα είναι τραπεζοκεντρική το επόμενο διάστημα. Ωστόσο οι διεθνείς αγορές θα συνεχίζουν να ασκούν επίδραση στην αγορά, διατείνονται οι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι οι αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων θα αναζωπυρώσουν τους φόβους για επιβράδυνση της οικονομίας, οπότε δεν αποκλείεται πτωτική κίνηση στα διεθνή χρηματιστήρια.

Βασίλης Βλασταράκης, ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ

Πρόσφατα το ΧΑ όπως και όλες οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές σημείωσε σημαντικές απώλειες με τους επενδυτές να θέτουν το εύλογο ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι.

Παρά τις σημαντικές απώλειες (22% περίπου από το υψηλό που σημειώθηκε αρχές Μαϊου για το Γενικό Δείκτη), η προοπτική για το ΧΑ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα παραμένει θετική με την αποτίμηση της ελληνικής αγοράς να διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα ελκυστικό επίπεδο. Με βάση το δείγμα εταιριών που παρακολουθεί η ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με δείκτη p/e 14,1 τα κέρδη του 2006, ενώ για το 2007 η αποτίμηση γίνεται ακόμη πιο ελκυστική.

Το premium που εμφανίζει η ελληνική αγορά σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, θεωρούμε ότι είναι δικαιολογημένο, εάν ληφθεί υπόψη ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και των κερδών των επιχειρήσεων.Τα προβλεπόμενα για το 2006 κέρδη των επιχειρήσεων αναμένεται να σημειώσουν αύξηση κατά 20% σε σχέση με αύξηση κατά 9%-10% των κερδών των επιχειρήσεων στις χώρες της Ευρωζώνης. Οι ελληνικές μετοχές είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τους ξένους θεσμικούς, οι οποίοι αγοράζουν την προοπτική ανάπτυξης στις χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης χωρίς να αναλαμβάνουν συναλλαγματικό κίνδυνο διότι αγοράζουν μετοχές ελληνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και διαπραγματεύονται σε ευρώ. Συγχρόνως εμπιστεύονται το ελληνικό χρηματιστήριο ως ώριμη αγορά με επαρκή ρευστότητα και ανεπτυγμένο θεσμικό πλαίσιο.

Κωνσταντίνος Βέργος, Διευθυντής Τμήματος Αναλύσεων, ΠΕΝΤΕΔΕΚΑΣ ΑΧΕΠΕΥ

Παρότι βρισκόμαστε στο ξεκίνημα του καλοκαιριού, σύννεφα και βροχές μπορεί ναεμφανιστούν προσωρινά. Αντίστοιχα φαινόμενα ισχύουν στην Σοφοκλέους. Τα ξένα χρηματιστήρια ξέφυγαν κατά τις προηγούμενες ημέρες από την περίοδο συνεχούς πτώσης και έδωσαν την εντύπωση κάποιας δυναμικής ενώ επίσης ο κύκλος εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο ευνοεί καλύτερη πορεία της Σοφοκλέους έναντι άλλων αγορών εντός του καλοκαιριού.

Βραχυπρόθεσμα, όμως, τα πράγματα είναι αβέβαια και ασταθή. Οι ξένες αγορές θα έχουν αυξημένη νευρικότητα μέχρι την Τετάρτη ή την Πέμπτη όπου μπορεί να αποφασιστούν νέα επιτοκιακά δεδομένα από την κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Και τα Ελληνικά δεδομένα φαίνεται να μεταβάλλονται μέρα-προς ημέρα, είτε γιατί το κράτος μπορεί να αλλάξει τα κριτήρια αποδοχής προσφορών, είτε γιατί αλλάζουν οι σκέψεις και ελιγμοί των διοικήσεων των εγχώριων Τραπεζών, ή του ενδιαφέροντος των ξένων τραπεζών γιά εξαγορές Ελληνικών. Σε βάθος ορίζοντα εβδομάδων, τα δεδομένα ευνοούν υψηλότερες αποτιμήσεις γιά τις Τράπεζες, και το ΧΑ, καθώς όλοι ενδιαφέρονται γιά όλους. Βραχυπρόθεσμα, όμως, θα λέγαμε ότι καλό είναι ο επενδυτής να έχει όχι μόνο μετοχές, αλλά και κάποια μετρητά, καθώς η βραχυπρόθεσμη αστάθεια δημιουργεί αρκετές ευκαιρίες καλών αγορών.

Μάνος Χατζηδάκης Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ

Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από διακυμάνσεις και νευρικότητα σε όλες σχεδόν τις ανεπτυγμένες χρηματιστηριακές αγορές. Η άνοδος των επιτοκίων αποτελεί την γενεσιουργό αιτία των εκροών που παρατηρήθηκαν κατά τον πρ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.