ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δυναμικό ράλι στο β’ εξάμηνο

00:47 - 08 Απρ 2011 | Αναλύσεις
Οι διεθνείς αγορές μπορεί μέχρι το καλοκαίρι να βιώσουν και άλλα… σκαμπανεβάσματα, όμως στο δεύτερο μισό του έτους αναμένεται να σημειώσουν δυναμική επίδοση και να τελειώσουν με γενναία κέρδη το 2011.
Οπως σημιεώνει ο κ. Angus Campbel, αναλυτής της London Capital Group, τα χρηματιστήρια του δυτικού κόσμου έχουν υποφέρει το περισσότερο από τα διάφορα σοκ του νέου έτους, κι έτσι οι προσδοκίες για ανάκαμψή τους αργότερα μέσα στο έτος, είναι πολύ υψηλότερες από ότι για τις υπόλοιπες αγορές. Με λίγα λόγια, σε αυτές τις αγορές κρύβονται και οι μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες.
Σε ότι αφορά τις αμερικάνικες μετοχές, πριν τις αρχές του δεύτερου εξαμήνου οι αναμένεται να βιώσουν κάποια διόρθωση καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχει τόσο η κρίση στην Ιαπωνία όσο και το ακριβό πετρέλαιο, στην παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, μία σταθερή βελτίωση στην αμερικάνικη οικονομική ανάκμψη θα σταθεί ικανή να εξαλείψει όλα αυτά τα εμπόδια και να πυροδοτήσει την αγορά αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών, ένας παράγοντας ο οποίος έχει βοηθήσει σημαντικά στην ανάκαμψη του δείκτη
S&P 500 κατά 90% από τον πάτο του Μαρτίου του 2009. Ετσι, σύμφωνα με τους αναλυτές, το 2011 θα αποτελέσει την τρίτη συνεχόμενη χρονιά κερδών για τις αμερικάνικες μετοχές, από το 2008, και από την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας και την χρηματοπιστωτική κρίση, που έστειλαν την οικονομία των ΗΠΑ στην χειρότερη ύφεσή της από την δεκαετία του 1930.
Σε ότι αφορά την Ευρώπη, σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικής της
Baader Bank, κ. Gerhard Schwarz, η ανάπτυξη της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών εταιρειών αναμένεται να είναι σε διψήφια επίπεδα φέτος, στηρίζοντας έτσι σημαντικά τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Αυτό, σε συνδυασμό με τις πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών, αναμένεται να οδηγήσει την αγορά σημαντικα υψηλότερα μέσα στο επόμενο εννεάμηνο.
Οπως σχολιάζει ο αναλυτής της
BNP Ρaribas, κ. Philippe Gijsels, υπάρχουν ακόμα αρκετοί κίνδυνοι στην αγορά, όμως μακροπρόθεσμα η τάση παραμένη έντονα ανοδική. Η Ιαπωνία, η Μέση Ανατολή, η τιμή του πετρελαίου, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, όλοι αυτοί ο παράγοντες μπορεί να λειτουργήσουν ως καταλύτες για μία διόρθωση στις μετοχές. Ομως, όσο η Ισπανία «κρατιέται» μακριά από τα χειρότερα της κρίσης της Ευρωζώνης, η ψυχολογία δεν αναμένεται να βαρύνει σημαντικά έτσι ώστε να σφυροκοπηθεί η αγορά..
Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές, παρά τις κρίσεις, τα οικονομικά στοιχεία για την Ευρωζώνη ειναι θετικά, με οδηγούς τις δύο ισχυρότερες οικονομίες της περιοχής - τη Γερμανία και τη Γαλλία - και αυτό αναμένεται να αποτελέσει και το μεγαλύτερο στήριγμα για τις ευρωπαϊκές μετοχές γενικότερα, μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:33 - 08 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.