ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δύσκολη η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

01:39 - 12 Απρ 2011 | Αναλύσεις
Τεράστιο ρίσκο για την Ελλάδα παραμένει η επιστροφή της στις αγορές ομολόγων, η οποία πλέον φαίνεται να είναι εξαιρετικά δύσκολη, όπως εκτιμά σε νέα έκθεσή της η Morgan Stanley, σημειώνοντας πως οι ξένοι δεν θέλουν πια με τίποτα να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.
Οπως τονίζει η, παρόλο που η Ελλάδα κινείται σε γενικές γραμμές, εντώς των δημοσιονομικών απαιτήσεων του προγράμματος προσαρμογής της, ωστόσο, το να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις είναι εξίσου σημαντικό όσο και η μείωση του ελλείμματός της. Οπως προσθέτει, παρά τα σημαντικά πολιτικά γεγονότα που υπάρχουν στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η στήριξη της ελληνικής κυνβέρνησης στο πρόγραμμα δημοαιονομικής προσαρμογής, είναι ένας κρισιμότατος παράγοντας, ο οποίος και θα πρέπει να παρακολουθείται από την αγορά, όπως υπογραμμίζει η Morgan Stanley. Σύμφωνα με τους αναλυτές του διεθνούς οίκου, η συμφωνία για ενα μόνιμο μηχανισμό επίλυσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους - ο οποίος μπορεί και να σημαίνει και υψηλότερη πιθανότητα default τη χώρας σε σχεση με την πριν-την- κρίση επόχη - έχει κάνει τους ξένους επενδυτές ακόμη πιο απρόθυμους να αγοράσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα. Οπως επισημαίνεται από τον οίκο, η δυσκολία να επιστρέψει η Ελλάδα στην αγορά ομολ΄γων, όταν η δημοσιονομική προσαρμογή της θα έχει προχωρήσει περαιτέρω, είναι πλέον κίνδυνος-κλειδί για τη χώρα.
Οπως υπογραμμίζει η Morgan Stanley στην έκθεσή της, η άυξηση των επιτοκίων του ευρώ και το ισχυρότερο ευρωπαϊκό νόμισμα, πιθανόν να καθυστερήσουν πολύ την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, στο μακροπρόθεσμο διάστημα. Σύμφωνα με τις ενδείξεις των οικονομετρικών μοντέλων της Morgan Stanley μάλιστα, η Ελλάδα είναι πλέον η πιο ευάλωτη στις αλλαγές στα επιτόκια και στην ισοτιμία τυο ευρώ, από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, όπως αυτό αποτυπώνεται στην απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων, αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά και «απαγορευτικά» επίπεδα μέχρι και το 2012 τουλάχιστον. Συγκεκριμένα, ο οίκος εκτιμά ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου θα «κλείσει» στο 11,2% το 2011 και το 2012 θα διαμορφωθεί και πάλι στα διψήφια επίπεδα και στο 10,8%.
Σε ότι αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία, η M.S προβλέπει ότι φέτος το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,5% και το 2012 θα υπάρξει επιστροφή στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης του 1%.
Σε ότι αφορά το έλλειμμα στον λογαριασμό τρεχουσων συναλλαγών, αναμένεται φέτος να κλείσει στο 7,8% του ΑΕΠ και το 2012 στο 5,3% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος από 142,5% του ΑΕΠ περίπου το 2010, φέτος θα βρεθεί στο 152,4% και το 2012 θα αυξηθεί περαιτέρω στο 153,8%.
Τελευταία τροποποίηση στις 11:30 - 12 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.