ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ούτε το rollover – η νέα προτεινόμενη λύση για την Ελλάδα – είναι εφικτό!

01:54 - 27 Μαϊ 2011 | Αναλύσεις
Aκόμη μία καινούργια λέξη στο μακρύ λεξικό της ελληνικής κρίσης κάνει την εμφάνισή της: μετα το restructuring, το re-profiling και το rescheduling, ένα ακόμη «r»… έσκασε, το rollover, δηλαδή η μετακύληση του χρέους με την αντικατάσταση παλαιών με νέα ομόλογα. Η επιλογή αυτής της λύσης που μοιάζει με την Πρωτοβουλία της Βιέννης, η οποία σύμφωνα με πηγές κοντά στις εξελιξεις, είναι η επικρατέστερη ανάμεσα στους αξιωματούχους της ΕΕ, δεν φαίνεται να πείθει τους αναλυτές.
Το βασικό ερώτημα είναι το πώς θα πειστούν οι ιδιώτες επενδυτές, που σήμερα υπολογίζεται ότι κρατούν περίπου τα δύο τρίτα των συνολικών ομολόγων αξίας 270 δις ευρώ της Ελλάδας, ότι το να συμμετάσχουν σε μία τέτοιου είδους μετακύληση του χρέους, είναι συμφέρουσα για αυτούς.
Οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι διατηρούν περίπου 50 δις ευρώ σε ελληνικά ομόλογά, αλλά οι ξένες τράπεζες εκτιμάται ότι κρατούν και αυτές περαιτέρω 50 δις ευρώ, 35 δις ευρώ οι ασφαλιστικές εταιρείες και 55 δις ευρώ τα funds οπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι εταιρείς αμοιβαίων κεφαλαίων. Γιατί λοιπόν όλοι αυτοί να θελήσουν να δαιτηρήσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα, στηριζόμενοι στην καθόλου βέβαιη ελπίσα ότι κάποια στιγμή, και αρκετά χρόνια αργότερα, η Αθήνα θα καταφέρει να λύσει το πρόβλημα του χρέους της;


Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στις εξελίξεις, η ΕΕ θα προσπαθήσει να κερδίσει τους ξένους επενδυτές λεγόντάς τους « εάν δεν χρηματοδοτήσετε την Ελλάδα για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, η χώρα θα χρεοκοπήσει και δεν πρόκειται να πάρετε τα χρηματά σας πίσω. Εάν όμως βοηθήσετε, υπάρχει η ελπίδα πως θα πληρωθείται στο ακέραιο».


Οπως όμως τονίζει ο οικονομολόγος της Citigroup, Juergen Μichels, η Ευρωζώνη έχει πέσει θύμα της ίδιας της της ρητορικής και οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στο βραχυπρόθεσμο ή το μεσοπρόθεσμο δι’αστημα, κι έτσι δεν βρίσκουν λόγο να συμφωνήσουν σε τίποτα.


Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Bank of America Merrill Lynch, Guillaume Menuet, ένα άλλο αντι-κίνητρο για τους επενδυτές να συμμετέχουν στο rollover του ελληνικού χρέους είναι πως σε περίτπωση που τελικά υπάρξει default, τα ελληνικά ομόλογα θα είναι κατώτερα από τα έκτακτα δάνεια που θα επιμηκυνθούν από τον ESM, το νέο ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης που θα ξεκινήσει μετά τον Ιούνιο του 2013. Οπως προσθέτει, όλοι πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο εάν κται πάει στραβά – και ο δημόσιος αλλά και ο ιδιωτικός τομέας να υποστούν ζημιές, όχι μόνο οι ιδιώτες πιστωτές, και αυτόν ακριβώς τον ρόλο θα έχει το ESM.


Επίσης, όπως σημειώνει ο οικονομολόγος, το rollover του ελληνικού χρέους θα είναι επίσης και ενάντια στα συμφέροντα των επeνδυτών της αγοράς των CDS. Μπορεί το σύνολο των θέσεων στα ελληνικά CDS να είναι μικρό, κοντά στα 5,3 δις δολάρια, όμως οι μεμονωμένες θέσεις αναμένεται να επηρεάσουν την συμπεριφορά κάποιων επενδυτών.


Αλλωστε, όπως σημειώνουν και οι ειδικοί, μία λύση τύπου Πρωτοβουλία της Βιέννης θα μπορούσε να δουλέψει μόνον ένα ζητούσαν από τις τράπεζες να παραμείνουν στην χώρα αφού η χώρα είχε προχωρήσει στην αναδιάρθωση του χρέους της, όμως το να ζητηθεί κάτι τέτοιο από τους επενδυτές ομολόγων είναι σχεδόν αδύνατον. Οι bondholders δεν θα θέλουν να συνεχίσουν να κρατούν ομόλογα μίας χώρας η οποία μπορεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της μετά τον Ιούνιο τοτ 2013…
Τελευταία τροποποίηση στις 17:49 - 28 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.