ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Alpha Bank: Θα συνεχιστεί η πτώση της πιστωτικής επέκτασης τους επόμενους μήνες

18:13 - 08 Ιουν 2011 | Αναλύσεις
Στους επόμενους μήνες αναμένεται να συνεχισθεί ο αρνητικός ρυθμός αύξησης των τραπεζικών πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα σε ετήσια βάση, καθώς η πτωτική πορεία του ΑΕΠ και η στενότητα ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα συνεχίζονται.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών της Alpha Bank που διατυπώνονται στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας, η τάση αυτή αναμένεται να αντιστραφεί όταν επιτευχθεί η αναγκαία σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στις δυνατότητες του ελληνικού δημοσίου να εξυπηρετήσει το χρέος του.

Αυτό απαιτεί, επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας, αφενός την αυστηρή εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2011 με μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κάτω του 7,5% του ΑΕΠ και την άμεση έγκριση από τη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 -2015 που συμφωνήθηκε με την τρόικα χωρίς παρεκκλίσεις. Απαιτεί επίσης την επιτάχυνση της εφαρμογής του Προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων και Αξιοποίησης της Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας, όπως επίσης συμφωνήθηκε με την τρόικα. Η υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων είναι απολύτως αναγκαία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί επίσης προϋπόθεση για την εξομάλυνση της λειτουργίας του χρηματοοικονομικού τομέα της χώρας και για την ομαλή χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα

Πιστωτική Επέκταση

Ο ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς το σύνολο του εγχώριου ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και νοικοκυριά) επιβραδύνθηκε οριακά τον Απρίλιο του 2011 και διαμορφώθηκε στο -0,5% σε ετήσια βάση, από -0,4% τον Μάρτιο του 2011, -0,3% τον Φεβρουάριο του 2011, -0,2% τον Ιανουάριο του 2011, 0% τον Δεκέμβριο του 2010 και +3,2% τον Απρίλιο του 2010. Συνολικά τον Απρίλιο του 2011, η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 377 εκατ. ευρώ (Απρίλιος 2010: 146 εκατ.ευρώ).

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank, η μεγάλη αβεβαιότητα που συνεπάγεται η ύφεση της ελληνικής οικονομίας και η προσπάθεια για ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή και μεταρρυθμίσεις, έχουν περιορίσει την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη όπως και τις λιανικές πωλήσεις, ιδιαίτερα διαρκών αγαθών, και επομένως τη ζήτηση καταναλωτικών δανείων από τα νοικοκυριά. Επίσης, η κατακόρυφη πτώση των επιχειρηματικών επενδύσεων και των επενδύσεων σε κατασκευές και σε κατοικίες, καθώς και του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων (ιδιαίτερα στο εμπόριο) έχει συμβάλει στη μείωση του ρυθμού αύξησης των δανείων προς τις επιχειρήσεις και για στεγαστικά δάνεια. Από την άλλη πλευρά, οι επιθετικές υποβαθμίσεις του χρέους του Ελληνικού Δημοσίου από τις εταιρίες πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν αποκλείσει τις τράπεζες από τις αγορές ομολόγων και από τη διατραπεζική αγορά, ενώ και η χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ δεν μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω από τα σημερινά σχετικά υψηλά επίπεδα.

Γενικά, η κρίση έχει αυξήσει σημαντικά το κόστος του χρήματος για τις εγχώριες τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αφού επιδρά αρνητικά και στο κόστος και στο ύψος των τραπεζικών καταθέσεων.

Η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις ενισχύθηκε κατά +1,2% τον Απρίλιο του 2011 σε ετήσια βάση, από +1,1% τον Μάρτιο του 2011, +0,9% τον Φεβρουάριο του 2011, +1% τον Ιανουάριο του 2011, +1,1% τον Δεκέμβριο του 2010 και +3,9% τον Απρίλιο του 2010.

Από την ανάλυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας τον Απρίλιο του 2011, σημειώνεται η ενίσχυση του ρυθμού των πιστώσεων προς τη βιομηχανία (Απρ.΄11:+1,2%), τη ναυτιλία (+6,7%), τον κλάδο "Ηλεκτρισμός-Φωταέριο-Ύδρευση" (+21%) και τη γεωργία (+0,4%). Αντίθετα, αρνητικές τιμές στον ρυθμό χρηματοδότησης σημειώθηκε στις μεταφορές πλην ναυτιλίας (-11,4%), στον κλάδο του εμπορίου (-2,9%) και τον τουρισμό (-0,5%).

Ο αρνητικός ρυθμός μεταβολής των δανείων προς τα νοικοκυριά διαμορφώθηκε στο -2,2% τον Απρίλιο του 2011, από -2% τον Μάρτιο του 2011, λόγω της επιτάχυνσης της πτώσης των καταναλωτικών δανείων (Απρίλιος 2011: -3,6%, Μάρτιος 2011: -3,4%) και της κάμψης και των στεγαστικών δανείων (Απρίλιος 2011:-1,6%, Μάρτιος 2011: -1,4%). Η μείωση της ροής των καταναλωτικών δανείων είναι κυρίως αποτέλεσμα της πτώσης της ζήτησης για διαρκή κυρίως (σε μεγάλο βαθμό εισαγόμενα) καταναλωτικά αγαθά. Τους υψηλότερους αρνητικούς ρυθμούς χρηματοδότησης σημειώνουν τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών (Απρ.΄11: -12,6%), που αποτελούν το 23,8% του συνόλου των καταναλωτικών δανείων τον Απρίλιο του 2011.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.