ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάνω από 80% η συμμετοχή στο roll over

02:20 - 01 Ιουλ 2011 | Αναλύσεις
Πάνω από 80% η συμμετοχή στο roll over
Τι εκτιμά η Goldman Sachs για rollover και τράπεζες.

Οι τράπεζες θα συμφωνήσουν στην μετακύληση των ελληνικών ομολόγων έαν η Ελλάδα «κρατήσει» την συμφωνία για μέτρα λιτότητας, σημειώνει η Goldman Sachs σε νέα της έκθεση, στην οποία σημειώνει ότι περιμένει πως η συμμετοχή θα ξεπεράσει το 80%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά ιδρύματα έχουν 112 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα, μεγάλο μέρος των οποίων λήγει πριν το 2014. Εάν δεν υπάρξει

rollover, η ΕΕ και το ΔΝΤ θα αναγκαστούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα, κι έτσι υπάρχει «ξεκάθαρο συμφέρον», όπως υπογραμμίζει ο οίκος, να γίνει η μετακύληση. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι θα συμβεί ακριβώς αυτό, κυρίως για δύο πάρα πολύ βασικούς λόγους:

Πρώτον, η σύνθεση των κατόχων των ελληνικών ομολόγων δείχνει πως το οποιοδήποτε κίνητρο δοθεί από τις κυβερβήσεις θα έχει ευρεία στήριξη: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν το 59%, οι ευρωπαϊκές κρατικές τράπεζες το 22%, οι τράπεζες με σημαντική συμμετοχή του δημοσίου το 6%, και οι ιδιωτικές/εισηγμένεε τράπεζες το 13%.

Δεύτερον, άσχετα με την επιροή της κυβέρνηση, υπάρχει έντονη διάθεση για συμμετοχή στη μετακύληση, εάν οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες πιστέψουν ότι κάτι τέτοιο πραγματικά θα αποτρέψει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Εκτός Ελλάδας, η έκθεση σε ελληνικά ομόλογα είναι μικρή κι έτσι σύμφωνα με την Goldman Sachs, η μετακύληση τους μπορεί απλά να θεωρηθεί ως ένα «τίμημα» για να αποφευχθεί ο συστημικός κίνδυνος. Οπως σημειώνει ο οίκος, η δομή της κατοχής των ελληνικών ομολόγων καθώς και τα συμφέροντα των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών, θα καταλήξουν σε σημαντική συμμετοχή στο rollover η οποία μάλιστα θα ξεπεράσει το 80%.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:52 - 01 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.