ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oταν η Κίνα γίνεται... EKT

01:55 - 20 Ιουλ 2011 | Αναλύσεις
Τη στιγμή που η κρίση χρέους της Ευρωζώνης όχι απλά δεν έχει ηρεμήσει, αλλά έχει περάσει και στον πυρήνα του ευρώ.

Aναρωτιέστε γιατί, την στιγμή που η κρίση χρέους της Ευρωζώνης όχι απλά δεν έχει ηρεμήσει αλλά έχει περάσει και στον πυρήνα του ευρώ, στέλνοντας τα CDS της Γαλλίας και της Γερμανίας σε νέα ύψη ( με τα γερμανικά CDS συγκεκριμένα να έχουν εκτοξευθεί κατά 50% τον τελευταίο μήνα! ), οι δημοπρασίες ομολόγων των PIIGS, όπως η πρόσφατες δύο της Ιταλίας και οι χθεσινές των εντόκων τριμήνου της Ελλάδας και 12μήνου και 18αμήνου της Ισπανίας, στέφθηκαν με άκρα επιτυχία και είδαν ισχυρότατη ζήτηση; Φήμες στην αγορά υποστηρίζουν ότι αυτό που αρνείται εδώ και τέσσερις μήνες να κάνει η ΕΚΤ, το κάνει, ομολογουμένως πανέξυπνα, η Κίνα.

Η ΕΚΤ έχει σταματήσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων SMP, το οποίο σύμφωνα και με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, είναι εδώ και τέσσερις τουλάχιστον μήνες σε χειμερία νάρκη, και το οποίο oι οικονομολόγοι, όπως ο Willem Buiter της Citigroup αλλά και πολλοί αναλυτές, υπογραμμίζουν πως είναι απαραίτητο να επανεργοποιηθεί, καθώς βλέπουν πως η κρίση έχει «σπάσει» τα όρια της μίας χώρας (Ελλάδα) αλλά και της ευρωπεριφέρειας γενικότερα, και εξαπλώνεται προς τους «μεγάλους» του ευρώ.

Και το κενό λοιπόν, έρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες να το καλύψει έξυπνα η Κίνα. Η Κίνα ( για μία ακόμη φορά ) άρχισε χθες να αγοράζει κρατικά ομόλογα της Ελλάδας και της Ισπανίας στη δευτερογενή αγορά, λόγω των επικείμενων δημοπρασιών, την στιγμή μάλιστα που τα spreads στα 10ετή ελληνικά ομόλογα χτυπούσαν υψηλό δεκατριών ετών, όπως είχε κάνει και στις δημοπρασίες των ιταλικών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, όταν το spread στα 10ετή ιταλικά ομόλογα χτυπούσε υψηλο 15ετίας.

Κανένα θετικό νέο δεν υπήρχει πριν τις δημοπρασίες και (τυχάιο;) συνέβει μάλιστα την στιγμή που ο χρυσός χτυπούσε νέο ιστορικό υψηλό της τάξης των 1610 δολ. ανά ουγγιά. Το αποτέλεσμα; Μετά την έκρηξη του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις δημοπρασίες της περιφέρειας, η ψυχολογία των αγορών άλλαξε σημαντικά μέσα σε ελάχιστή ώρα, οδηγώντας σε ράλι τις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου της Ιταλίας- καθώς και των τραπεζών της υπόλοιπης περιφέρειας, πτώση στα spreads της περιφέρειας και σε εκτόξευση το ευρώ όπως και των futures στην Wall.

Πριν μερικές ημέρες, στα πλάισια του ταξιδιού του στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός της Κίνας είχε δηλώσει ότι θα στηρίξει το ευρώ και θα αογοράσει ελληνικά ομόλογα αλλά και άλλα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας. Η κίνηση αυτή της Κίνας είναι εξαιρετικά έξυπνη αφού θα κρατήσει έτσι το νόμισμά της το γουάν, ανταγωνιστικό έναντι του ευρώ, επιτρέποντας στους ευρωπαϊους να δανειστον από την Κίνα έτσι ώστε να εισάγουν φθηνά προϊόντα κινεζικής παραγωγής. Η Κίνα έχει κάνει πάρα πολλά

deals στους κλάδους των ορυκτών, των αγροτικών, της γης αλλά και τον εμπορικό κλάδο σε Αφρική και Λατινική Αμερική και με 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά, έχει τεράστια ρευστότητα για να αγοράσει τα (πάμφθηνα πια) ευρωπαϊκά assets.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:57 - 20 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.