ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αύγουστος 2011! Ένας από τους τρεις χειρότερους μήνες των τελευταίων 50 ετών

01:28 - 11 Αυγ 2011 | Αναλύσεις
Υπερβολικό χαρακτηρίζει το πρόσφατο sell-off η Citigroup.
Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως το 2012 θα σημειωθεί ανάπτυξη της εταιρικής κεροδοφορίας και όχι κατάρρευση, όπως φαίνεται να αποτιμούν οι αγορές σήμερα. Το πρόσφατο ξεπούλημα στις διεθνείς αγορές ήταν από τα πιο αιματηρά για που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 50 σχεδόν χρόνια, αφού είναι το τρίτο βιαιότερο από το 1965, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να σφυροκοπούνται το περισσότερο, όπως παρατηρεί Citi σε νέα της έκθεση.

Σύμφωνα με τον οίκο, η απότομη αυτή πτώση των τιμών των μετοχών σημαίνει πως πλέον τα χρηματιστήρια αποτιμούν μία πτώση της τάξης του 10%-15% στα κέρδη ανά μετοχή (ΕPS) των διεθνών εταιρειών το 2012, την στιγμή που οι αναλυτές αναμένουν αύξηση της τάξης του 15%, με την εκτίμηση της Citi να διαμορφώνεται σε αύξηση της τάξης του 11%.

Οπως σημειώνεται, οι μεγάλες πτώσεις του παρελθόντος στα κέρδη ανά μετοχή, σχεδόν πάντα συνδυαζόντουσαν με την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας. Η Citi δεν αναμένει παγκόσμια ύφεση και, αντίθετα, πιστεύει πως η οικονομική ανάπτυξη θα είναι αρκετή έτσι ώστε να στηρίξει την εταιρική κερδοφορία το επόμενο έτος, αφού και στο παρελθόν οι εταιρείες κατάφεραν να σημειώσουν ανάπτυξη στα κέρδη τους όταν η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ ήταν στο 2%.

Κατά την άποψη της Citi, το πρόσφατο sell-off ήταν υπερβολικό. Οπως τονίζει, τόσο απότομα «ξεφορτώματα» δεν συμβαίνουν συχνά. Από το 1965 υπήρξαν μόνον άλλες δύο περιπτώσεις όπου η υποχώρηση των διεθνών αγορών ηταν δραματική, με πρώτο το κραχ του 1987 το οποίο φσυικά παίρνει το χρυσό μετάλλιο, αφού μέσα σε μία μόνον εβδομάδα οι τιμές των μετοχών έχασαν 25%. Το αργυρό μετάλλιο παίρνει το μίνι-κραχ που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers, και έτσι τρίτο ακολουθεί το sell-off του Αυγούστου του 2011.

Οπως υπογραμμίζει η Citi, αν και οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή του 2012 είναι υψηλές, όμως και η χρηματιστηριακή αγορά αποτιμά τον δείκτη EPS σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα επίσης. Οπως επισημαίνεται, η ανάπτυξη του ΑΕΠ και η πολιτική περιορισμού του κόστους από τις εισηγμένες εταιρείες, θα διασφαλίσει θετική ανάπτυξη στα κέρδη ανά μετοχή το 2012 .

Τελευταία τροποποίηση στις 14:55 - 11 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.