ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(upd) Μπλέσινγκ (Commerzbank): "Δεν θα ζούμε για να δούμε την εξυγίανση της Ελλάδας"! - RBS: Χρεοκοπία εντός του Δεκεμβρίου

16:15 - 06 Σεπ 2011 | Αναλύσεις
Ο Πρόεδρος της Commerzbank Μάρτιν Μπλέσινγκ εξέφρασε αμφιβολίες αν η Ελλάδα κατορθώσει ποτέ να μειώσει το δημόσιο χρέος της στα προβλεπόμενα από την Ευρωζώνη επίπεδα του 60% του ΑΕΠ.
"Το ερώτημα είναι εάν η Ελλάδα επιτύχει την εξυγίανση, όσο εμείς θα είμαστε εν ζωή", είπε ο... 48χρονος κ. Μπλέσινγκ σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Το όριο του 60% είναι αυτό που προβλέπουν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά το ποσοστό χρέους της Ελλάδας είναι πάνω από 140% με έντονη ανοδική τάση, είπε ο κ. Μπλέσινγκ.

Εξαιτίας της κρίσης στην Ευρωζώνη, ο κ. Μπλέσινγκ αναμένει "αναιμική" ανάπτυξη και μείωση των αποδόσεων του τραπεζικού τομέα, αμφισβητώντας και την ικανότητα της πολιτικής ηγεσίας να διαχειριστεί την κρίση. "Μέχρι τώρα αγοράσαμε μόνο χρόνο, τώρα πρέπει να τον αξιοποιήσουμε", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπλέσινγκ αντιτάχθηκε στην εσπευσμένη θέσπιση του ευρωομολόγου.

"Τα ευρωομόλογα μπορούν να είναι το επιστέγασμα μιας κοινής ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά δεν πρέπει να γίνει το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο, όπως με την εισαγωγή του ευρώ", είπε ο κορυφαίος τραπεζίτης. Ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του συντονισμού στη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική στην Ευρώπη, ειδάλλως ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνει "ουρά" των αναπτυσσόμενων χωρών.
RBS

Κατά την εκτίμηση του αναλυτή της Royal Bank of Scotland, Harvinder Sian, μια «χρεοκοπία» της Ελλάδας πρέπει να θεωρείται αναπόφευκτη, κι ως εκ τούτου, οποιαδήποτε ευρωπαϊκά ομόλογα, πλην των γερμανικών, σε αυτή τη φάση θα πρέπει να εξετάζονται μόνο για κερδοσκοπικούς (και όχι για μεσο-μακροπρόθεσμα επενδυτικούς) λόγους. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η πορεία προς την παύση της βοήθειας για την Ελλάδα, θυμίζει την περίπτωση της Αργεντινής, καθώς εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί από την τρόικα, και Ευρώπη-ΔΝΤ θα διακόψουν την παροχή βοήθειας. Κατά την ίδια ανάλυση, το credit event της Ελλάδας, θα δημιουργήσει σφοδρή αναταραχή, καθώς ενδέχεται να πυροδοτήσει και προσδοκίες για την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ.
Τελευταία τροποποίηση στις 20:21 - 06 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.