ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν τη λύση στα χέρια τους

01:17 - 27 Σεπ 2011 | Αναλύσεις
Οι κεντρικές τράπεζες είναι οι μόνες που μπορούν να δώσουν τη λύση, προτού η Ελλάδα οδηγηθεί σε default μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Mπορεί η Ευρώπη να πήρε προθεσμία έξι εβδομάδων να σώσει την ευρωζώνη, η Ελλάδα όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές δεν έχει τόσες εβδομάδες περιθώριο προτού ξεμείνει από ρευστό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της High Frequency Economics, Carl Weinberg, η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια. Οι αγορές ήδη συμμετέχουν σε μία τραπεζική κρίση. Η δημοσιονομική πολιτική απαντά με πολύ αργούς ρυθμούς και χωρίς συνοχή απέναντι στην κρίση χρέους στην Ευρώπη, τονίζει ο οικονομολόγος ο οποίος θεωρεί ότι πλέον οι κεντρικές τράπεζες είναι η μοναδική λύση ενάντια σε μια σοβαρότατη κρίση.

Ο Weinberg επισημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να παρέχουν στις τράπεζες ρευστότητα, αγοράζοντας ομόλογα, αυξάνοντας έτσι τα συνολικά αποθεματικά των τραπεζών.

Τυπώνοντας χρήμα, οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να παρέχουν ρευστότητα σε όλες τις τράπεζες, όμως μετά το default της Ελλάδας, όταν η πλειοψηφία των assets που θα κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες θα είναι ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία δεν θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση στην ΕΚΤ. Αυτό θα αφηνε όμως τις ελληνικές τράπεζες εξαιρετικά εκτεθημένες και εντελώς αβοήθητες.

Σύμφωνα με τον Weinberg, αυτό που μπορούν να κάνουν οι κεντρικές τράπεζες πριν το default της Ελλάδας, είναι να μεταφέρουν το ρίσκο στον δικό τους ισολογισμό, και να το αφαιρέσουν εντελώς από τον ισολογισμό του τραπεζικού συστήματος.

Αυτό σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αγοράσουν όλα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, μία κίνηση που όχι μόνο θα διορθώσει τις τιμές στις οποίες η Ελλάδα αναγκάζεται να πληρώσει για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του χρέους της, αλλα και θα εξαφανίσει τον κίνδυνο κατάρρευσης ευρωπαϊκών τραπεζών.

Μία τέτοια κίνηση θα κόστιζε 250 δις ευρώ, έαν η ΕΚΤ αγόραζε τα ομόλογα στην ονομαστική τους αξία. Όπως επισημαίνει ο οικονομολόγος, οι χαράσσοντες πολιτική δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου: Η Ελλάδα είναι λίγες μόλις εβδομάδες μακριά από το default.
Τελευταία τροποποίηση στις 21:49 - 27 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.