ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλή η επανακεφαλαιοποίηση, αλλά δεν αρκεί

01:30 - 07 Οκτ 2011 | Αναλύσεις
Η Ευρώπη δεν έχει τα όπλα να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της έτσι ώστε να μπορέσουν να αντέξουν την χρεοκοπία περισσότερων χωρών, και ειδικά της Ιταλίας.
Σίγουρα, η δράση που σχεδιάζουν να αναλάβουν οι ευρωπαίοι πολιτικοί για να θωρακίσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αποτελεί το πρώτο μεγάλο δείγμα του ότι συνειδητοποίησαν επιτέλους ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, όμως δεν αρκεί για να βάλει τελεία στην κρίση, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές.

H διεξαγωγή νεών stress tests στις τράπεζες της ευρωζώνης και η τόνωσή τους ξανά με περαιτέρω κεφάλαια είναι μόνο ένα μέρος της λύσης της κρίσης χρέους, τονίζει ο αναλυτής της Evolution Securities, Gary Jenkins, και προσθέτει πως δεν υπάρχουν στην Ευρώπη αρκετά κεφάλαια έτσι ώστε να προστατέψουν τις τράπεζες της περιοχής έναντι του default πολλών χωρών. Συγκεκριμένα υπογραμμίζει πως οι ευρωπαίκές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν σε περίπτωση που υπάρξει ιταλικό default.

O αναλυτής επισημαίνει πως περισσότερα κεφάλαια είναι σίγουρα κάτι θετικό για τις τράπεζες, όμως δεν αρκεί αυτή η κίνηση για να λυθεί η κρίση ούτε και για να βελτιωθεί το μακροπρόθεσμο οutlook των τρπαέζων. Η Ευρώπη δεν έχει τη δύναμη και τα όπλα να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες στο βαθμό που θα μπορούσαν να αντέξουν την χρεοκοπία της Ιταλίας και το να δεσμεύονται τεράστια κεφάλαια χωρίς να υπάρξει μία ολοκληρώμενη και τελική λύση που θα φέρει μια για πάντα πίσω τη εμπιστοσύνη των επενδυτών στις αγορές, ίσως και να αποδειχθεί καταστροφική στο μέλλον, όπως τονίζει ο Jenkins

Επίσης, όπως επισημαίνει, κανείς αυτή τη στιγμή δεν έχει ιδέα από πού θα βρεθούν όλα αυτά τα λεφτά για την πανευρωπαϊκή αυτή τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση. Εάν η απάντηση είναι το EFSF, τότε κάτι τέτοιο θα μειώσει σημαντικά το ποσό που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο, για τη στήριξη των αδύναμων χωρών το οποίο, στα 440 δισ. ευρώ, είναι ήδη περιορισμένο. Εάν για παράδειγμα χρησιμοποιηθούν 100 δισ. ευρώ από τα 440, με άλλα 100 δισ. να έχουν ήδη δεσμευθεί για τις διασώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, και κάποια να αναμένεται να πάνε προς την κατέυθυνση της δεύτερης διάσωσης της Ελλάδας, τότε τα 190 δισ. ευρώ που θα απομείνουν δεν φτάνουν ούτε με... σφαίρες.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:55 - 07 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.