ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών: άλλο ένα «ανεπαρκές» σχέδιο, ή η αρχή του τέλους της κρίσης;

01:29 - 11 Οκτ 2011 | Αναλύσεις
Τι πιστεύουν οι αναλυτές και οι οίκοι αξιολόγησης.
Το μέγα σχέδιο της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών σίγουρα δίνει μία ανάσα στις αγορές, όπως άλλωστε φάνηκε και από τη χθεσινή αντίδραση των διεθνών μετοχών, ωστόσο ούτε αυτό φαίνεται να αρκεί. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως αποτελεί σίγουρα ένα ισχυρό σήμα για την αγορά, όμως η πηγή της κρίσης, που είναι το χρέος των «αδύναμων» κυβερνήσεων, δεν αντιμετωπίζεται για άλλη μία φορά.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν κατάφεραν ακόμα να πείσουν τους επενδυτές να αγοράσουν κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, όπως σημειώνει ο επικεφαλής διαχείρισης του ευρωπαϊκού χαρτοφυλακίου της Pimco, Andrew Balls, αφού ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών χωρίς να απευθύνεται καθόλου στα δομικά προβλήματα της Ευρώπης, θα είναι ένα ανεπαρκές σχέδιο.

Οπως σημειώνει ο Keith Bowman, στρατηγικός αναλυτής στην Hargreaves Lansdown, η σοβαρή συζήτηση για δράση στο μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σίγουρα ανεβάζει την ταραγμένη ψυχολογία των αγορών. Ομως, ακόμη υπάρχει πολλή αβεβαιότητα κι έτσι η ταχύτητα δράσης είναι το κλειδί πλέον και αυτό είναι που θα κάνει τη διαφορά. Επίσης, το πρόβλημα του κρατικού χρέους, η πηγή της κρίσης δηλαδή, δεν αντιμετωπίζεται στη ρίζα του. Εάν περάσει άλλη μία εβδομάδα χωρίς κάποιο χειροπιαστό βήμα, τότε τα πράγματα θα επιστρέψουν στην έντονη αρνητικότητα και πάλι.

Επίσης, οι αναλυτές σημειώνουν πως το ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης θα χρειαστούν κεφάλαια, είναι κάτι που όλοι παραδεχόμαστε. Το πού θα βρεθούν αυτά τα κεφάλαια όμως, παραμένει ένα σημαντικό θέμα. Ιδανικά, οι τράπεζες θα μπορούσαν να αντλήσουν κεφάλαια από τους ιδιώτες επενδυτές. Ομως με τις περισσότερες τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης να διαπραγματεύονται σε τεράστιο discount σε σχέση με τη λογιστική τους αξία, κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο. Ετσι, όλα αφήνονται στα χέρια των κυβερνήσεων. Χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία μπορούν ίσως να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζές τους με τις δικές τους πηγές. Αλλες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, θα χρειαστεί να δανειστούν ρευστό από το EFSM. Αρκούν όμως τα κεφάλαια του Ταμείου για να διασώσουν (εκτός από τις χώρες) και τις τράπεζες;

Η Moody's προειδοποιεί πως ακόμη και εάν καταλήξει η ΕΕ σύντομα στην απόφαση για σημαντική τόνωση των ευρωπαϊκών τραπεζών με περαιτέρω κεφάλαια, η ανακούφιση που θα υπάρξει στην αγορά θα είναι εξαιρετικά βραχύβια, αφού η κρίση χρέους των κυβερνήσεων συνεχίζεται. Η πηγή σταθερότητας, οι ισολογισμοί των κυβερνήσεων δηλαδή, έχουν γίνει πηγή ανησυχίας. Ετσι, η σημαντική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αν και θα είναι θετική για τους πιστωτές των τραπεζών, θα έχει αρνητική επίδραση στην πιστωτική δύναμη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Εάν το EFSF χρησιμοποιηθεί ως όχημα για να παρέχει τα περαιτέρω κεφάλαια στις τράεζες, αυτό θα μειώσει σημαμαντικά τα όπλα που έχει το Ταμείο για να χρηματοδοτήσει και να στηρίξει τις αδύναμες κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

Ο οίκος τονίζει πως οι προοπτικές για εύρωστη ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι πλέον εξαιρετικά απίθανες, κάτι που θα δυσκολέψει πάρα πολύ την ικανότητα των κυβερνήσεων να χρηματοδοτήσουν τα χρέη τους και τα ελλείμματά τους. Και τα μέτρα λιτότητας που είχαν ως στόχο να μειώσουν αυτά τα βάρη, πλέον έχουν αποδείξει ότι βαραίνουν την ανάπτυξη.

Μέχρι λοιπόν να λυθεί αυτό το αίνιγμα, οι αγορές θα παραμείνουν ευάλωτες και επιρρεπείς στα σοκ. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η Moodys' s σημειώνει ότι αναμένει τους πιστωτικού κινδύνους να αυξάνονται όχι μόνο στα αδύναμα κράτη και τις τράπεζες, αλλά και στα ισχυρότερα κράτη και τις ισχυρότερες τράπεζες της περιοχής.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:51 - 11 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.