ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η άλλη πλευρά της ανακεφαλαιοποίησης

01:35 - 14 Οκτ 2011 | Αναλύσεις
Πιστωτική ασφυξία, κατάρρευση της οικονομίας, απολύσεις, μειώσεις μισθών και μερισμάτων, προκαλούν οι νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών.
H Deutsche Bank και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστεί να αντλήσουν δισεκατομμύρια ευρώ για να μπορέσουν να καλύψουν το νέο όριο κεφαλαιακής επάρκειας, (Core tier 1) του 9% και να υποστούν βαρύτατες απώλειες από τα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας που κατέχουν, γεγονός που οδηγεί σε μαζικές προειδοποιήσεις των αναλυτών για τον κίνδυνο πιστωτικής ασφυξίας, και όχι μόνο.

Χθες η Deutsche Βank απαντώτας στις φήμες για επιτακτική ανάγκη άντλησης 9 δις ευρώ για να μπορέσει να ικανοποιήσει τον κανόνα του 9% για τον δείκτη Core Tier 1, δήλωσε πως θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει μια αναγκαστική επανακεφαλαιοποίησή της και πρόσθεσε ότι είχε αρκετά χρήματα από μόνη της να αντιμετωπίσει μια κρίση.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης επιμένουν ότι οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την κρίση του ευρώ και να ανακάμψει η χαμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να χρησιμοποιήσει στα νέα stress tests, εκτός του ελάχιστου επιπέδου για τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας του 9%, και τις τρέχουσες αξίες των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Αυτό, σύμφωνα με του αναλυτές θα άφηνε τις ευρωπαϊκές τράπεζες με έλλειμμα κεφαλαίων πάνω από 250- 300 δισ. ευρώ

Οι Royal Bank of Scotland, Unicredit, Deutsche Bank, BNP Paribas , και Societe Generale θα χρειαστούν συνολικά πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ περίπου 67 από τις 90 τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια.

Οι αναλυτές της Credit Suisse σημειώνουν πως με τον δέικτη Core Tier 1 στο 9%, oι τράπεζες θα χρειαστεί να αντλήσουν πάνω από 220 δις. ευρώ, με τις RBS, Deutsche Bank και BNP Paribas να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες ανάγκες.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήδη προσπαθούν να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία και να συρρικνώσουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια έτσι ωστε να ενσιχύσουν τα κεφάλαιά τους και μπορεί επίσης να χρειαστεί να προχωρήσουν σε απολύσεις, σε μειώσεις μισθών, όπως και σε περικοπές των ήδη ψαλιδισμένων μερισμάτων που διανέμουν στους επενδυτές.

Και δεν είναι μονο αυτό. Αυτές οι κεφαλαιακές απαιτήσεις θα αναγκάσουν τις τράπεζες να μειώσουν τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις και καταναλωτές, οδηγώντας πλέον σε εκτροχιασμό την οικονομική ανάκαμψη. Η Morgan Stanley προειδοποιεί πως έαν οι τράπεζες προχωρήσουν σε συρρίκνωση των assets τους, θα υπάρξει αναπόφευκτη μείωση της ικανότητας δανεισμού, κάτι που θα προκαλέσει οικονομική καταστροφή, σε μία περίοδο που η ευρωζώνη είναι επικίνδυνα κοντά στην ύφεση.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:52 - 14 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.