ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Η λύση είναι η «συγχώρεση» του ελληνικού χρέους, δηλ. 100% haircut»

01:27 - 19 Οκτ 2011 | Αναλύσεις
Ένα "κούρεμα" της τάξης του 100% - ή διαγραφή του ελληνικού χρέους – είναι η λύση για να μπει η Ελλάδα σε μία βιώσιμη οδό, σύμφωνα με τον Stephane Deo, τον επικεφαλής ευρωπαϊκών οικονομικών ερευνών της UBS, ενώ την «συγχώρεση του ελληνικού χρέους» προτείνει ο Dick Bove.
Σύμφωνα με τον Dick Bove, επικεφαλής επενδύσεων της Rochdale Securities, η λύση για την Ελλάδα αλλά και για την κρίση χρέους της ευρωζώνης θα ξεκινήσει με την επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Το πρόβλημα είναι πως δεν μπορεί να λυθεί το ελληνικό θέμα χωρίς τη «συγχώρεση του ελληνικού χρέους» και δεν μπορεί να δοθεί αυτή η συγχώρεση εάν δεν επιτραπεί στις τράπεζες να το διαγράψουν από τα βιβλία τους, τονίζει ο αναλυτή ς και προσθέτει πως η διαγραφή του ελληνικού χρέους, με τη σειρά της, δεν μπορεί να επιτραπεί εάν δεν υπάρξει επανακεφαλαιοποίηση αυτών των τραπεζών. Μόλις συμβεί αυτή η «συγχώρεση, τότε οι ευρωπαίοι θα μπορέσουν να ξεκινήσουν να ανοικοδομούν την οικονομία τους.

Η επίσημη γραμμή για το haircut στα ελληνικά ομόλογα είναι υπερβολικά χαμηλή και επιπλέον, τα διάφορα ποσοστά κουρέματος που ακούγονται, προτείνονται και γράφονται, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν και να έχουν αποτέλεσμα, γιατί το ένα τρίτο του ελληνικού χρέους είναι σ τα χέρια του ΔΝΤ και της ΕΕ, και αυτό δεν μπορεί να υποστεί κούρεμα. Και επίσης, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστεί όπως και να έχει, να επανακεφαλαιοποιηθούν, επισημαίνει από την πλευρά του Deo της UBS, σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNBC

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τον Andy Hartwill, στρατηγικό αναλυτή της Quasar Financial Research, θα χρειαστεί τουλάχιστον 50% haircut του ελληνικού χρέους, αν όχι 60%, ενώ σύμφωνα με τον Erik Britton, διευθυντή της Consulting Fathom, ένα κούρεμα τουλάχιστον 71% θα κάνει το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο.

Ο Stephane Deo όμως τονίζει πως ένα haircut της τάξης του 50% θα μεταφραστεί σε πραγματική μείωση το χρέους της Ελλάδας της τάξης του 20% μόνον. Ετσι, για να επιτευχθεί μία πραγματική μεώση του ελληνικού χρέους στο μισό, θα πρέπει το κούρεμα να είναι στο 100%.

Ο αναλυτής σημειώνει πως η μοναδική πραγματική λύση στο ελληνικό πρόβλημα είναι να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή στο PSI, με χαμηλότερα επιτόκια και επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου. ‘Ετσι δεν γίνεται haircut αλλά αναδιαρθρώνεται το χρέος της χώρας εθελοντικά, προσθέτει ο Deo.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:37 - 19 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.