ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

14:29 - 27 Οκτ 2011 | Αναλύσεις
Τις λεπτομέρειες περιμένουν για μία ασφαλή εκτίμηση HSBC, Citigroup και Nomura.
Η Nomura σημείωνει παράλληλα ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου είναι ανάλογο των χαμηλών προσδοκιών για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

"Είχαμε πολύ χαμηλές προσδοκίες για τις συγκεκριμένες συναντήσεις, όμως σε ορισμένα σημεία, οι αποφάσεις μοιάζουν καλύτερες από το πακέτο της 21ης Ιουλίου, το οποίο δεν κατάφερε να προσφέρει ανακούφιση στην Ελλάδα και επίσης δεν προστάτευσε ούτε την Ιταλία αλλά και ούτε την Ισπανία", αναφέρει στο report ο οίκος.

Στα θετικά της συμφωνίας, η Nomura αναφέρει την αποδοχή των ιδιωτών πιστωτών να συμμετάσχουν στο κούρεμα του ελληνικού χρέους καθώς και την άμβλυνση, όπως διαφαίνεται, των πολιτικών αντιδράσεων για την ενίσχυση του EFSF.

Στα αρνητικά, είναι η απουσία λεπτομερών στοιχείων για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ενίσχυση του EFSF και η χαμηλή ορατότητα αναφορικά με τη δράση της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά.

HSBC: "Δεν ξέρουμε αν το haircut είναι ένα βήμα μπρος ή πίσω"...


"Δεν ξέρουμε αν η συμφωνία που επιτεύχθη στη Σύνοδος Κορυφής αποτελεί ένα βήμα μπρος ή ενα βήμα πίσω", δήλωσαν οι αναλυτές της HSBC, σχολιάζοντας την απόφαση για haircut 50% στα ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της HSBC, μένουν πολλές αδιευκρίνιστες λεπτομέρειες σχετικά με το ελληνικό αυτό σχέδιο, οι οποίες όταν προσδιοριστούν, τότε το θολό τοπίο θα ξεκαθαρίσει, προκειμένου να δει κανείς τα πεδία εφαρμογής της συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, η HSBC αναμένει απάντηση σε ερωτήματα όπως για τον ρόλο της ΕΚΤ, τις εγγυήσεις που θα παράσχει ο EFSF, οι πηγές των κεφαλαίων του μηχανισμού, και των δομικών μεταρρυθμίσεων που θα προχωρήσει η ΕΕ.

Citi:"Δεν αναμένεται να καθησυχάσει μόνιμα τις αγορές η νέα συμφωνία"


Πολλά ανοιχτά ερωτήματα αφήνει το "πακέτο" που αποφάσισαν οι ηγέτες της ευρωζώνης, υπογραμμίζει η Citi.

Αν και καλύπτει πολλές πτυχές της κρίσης χρέους, πολλές λεπτομέρειες έχουν παραλειφθεί και ενδέχεται να αποτελέσουν σημαντικά εμπόδια στο μέλλον.

Κατά τη γνώμη της Citi, τα μέτρα για την Ελλάδα δεν αναμένεται να επαναφέρουν τη χώρα σε διατηρήσιμη δημοσιονομική οδό. Ως εκ τούτου, οι πιέσεις για επιπρόσθετο "κούρεμα" θα επιμείνουν, προκαλώντας κλυδωνισμούς στις αγορές.

Σε γενικές γραμμές, αναφέρει ο οίκος, το "πακέτο" είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αναμένεται να καθησυχάσει μόνιμα τις αγορές. Ως εκ τούτου, η Citi εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα αναλάβει ενεργότερο ρόλο σε μεταγενέστερη φάση.
Τελευταία τροποποίηση στις 17:53 - 27 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.