ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι επτά θανάσιμοι φόβοι των επενδυτών

02:48 - 25 Νοε 2011 | Αναλύσεις
Η πιθανότητα υποβάθμισης της Γαλλίας, το περιθώριο 20 ημερών που έχει η Ελλάδα για το default και η στάση της Γερμανίας απέναντι τα ευρωομόλογα και την ΕΚΤ, αποτέλουν από τους μεγαλύτερους φόβους στις αγορές παγκοσμίως.
Οι φόβοι για υποβάθμιση της Γαλλίας και την απώλεια του υψηλότερου στάτους των τρια Α που έχει αυτή τη στιγμή, είναι αυτοί που κινούν τις αγορές παγκοσμίως όλη αυτήν την εβδομάδα. Εδώ και καιρό η χώρα είναι στον στόχαστρο των στοιχημάτων πως θα είναι η επόμενη στην λίστα των υποβαθμίσεων και οι διάφορες προειδοποιήσεις από τους διεθνείς οίκους προσθέτουν λάδι στη φωτιά, οδηγώντας τα γαλλικά spreads στα ύψη.

Ο δέικτης PMI της HSBC, μειώθηκε στο 48 από 51,1 τον Νοέμβριο, σημειώνοντας χαμηλό 32 μηνών. Αυτό το γεγονός αντικατοπτρίζει τους φόβους για ανώμαλη προσγείωση της κινεζικής οικονομίας και αυτό αποτελεί έναν ακόμη μεγάλο φόβο των επενδυτών. Σε αυτο δεν βοηθούν επίσης καθόλου και οι ειδήσεις που έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα γύρω από το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Ενας από τους μεγαλύτερους φόβους είναι πως οι ΗΠΑ θα πέσουν πάλι σε ύφεση. Αν και τα οικονομικά στοιχεία το τελευταίο διάστημα έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές... ρωγμές. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ και τα επιδόματα ανεργίας που απογοητεύουν, η αποτυχία συμφανίας για τη μείωση του ελλειμματος και η πτωτική αναθεώρηση του ΑΕΠ τρίτου τριμήνου, αποτελούν τίτλους που δείχνουν ότι τελικά οι ΗΠΑ ίσώς και να οδεύουν προς ύφεση με διπλό πάτο.

Παρά την νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, η εκταμίευση της 6ης δόσης δεν έχει ακόμη προχωρήσει για την χώρα, και όπως τονίζουν οι αναλυτές, εάν δεν έλθει μέσα στις επόμενες 20 ημέρες, τότε η χώρα δεν θα μπορέσει να αποφύγει το default.

αμερικάνικες τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει και νιώθουν τον αντίκτυπο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Όλοι έχουν πλέον αποδεχθεί ότι το αμερικάνικο τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο. Και η Fitch ενίσχυσε ακόμη περισσότερο αυτούς τους φόβους μετά την προειδοποίησή της ότι έρχεται γερό χτύπημα στις αμερικάνικες τράπεζες εάν χειροτερεύσει η κατάσταση στην Ευρώπη. Μάλιστα, τώρα η Fed ζητά από 31 τράπεζες να κάνουν stress test στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ένας ακόμη μεγάλος φόβος, έχει το όνομα Γερμανία και η πεποίθηση των επενδυτών είναι ότι η στάση της θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην Ευρώπη. Η θέση της γύρω από τα ευρωομόλογα και την στάση που πρέπει να κρατήσει η ΕΚΤ, δεν φαίνεται να αλλάζει και αυτό φοβούνται οι επενδυτες ότι θα είναι η αρχή του τέλους για την ευρωζώνη.

Φόβοι για τις αμερικάνικες τράπεζες Jefferies και Βank of America. Οι κεφαλαιακές ελλείψεις στην επενδυτική τράπεζα Jefferies έχουν τρομάξει τους επενδυτές τελευταία και τώρα ο οίκος αξιολογήσης Egan-Jones απειλεί με περαιτέρω υποβάθμιση εκτός εάν η τράπεζα αντλήσει 1 δισ. δολάρια. Η αποτυχία μίας μεσαίας σε μέγεθος τράπεζας όπως η Jefferies, είναι ικανή να εντείνει ακόμη περισσότερο τον ήδη μεγάλο πανικό που υπάρχει λόγω της ευρωπαϊκής κρίσης, και να προκαλέσει απότομη σύσφιξη της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. Από την άλλη μεριά, τα δομικά προβλήματα απειλούν πολύ έντονα πλέον την βιωσμότητα της Bank of America. H διοικητική κατάσταση της τράπεζας και τα οικονομικά της, είναι σε τόσο άσχημη φάση που οι Αρχές απειλούν να παρέμβουν άμεσα εάν η διοίκηση δεν βάλει τα πράγματα σε τάξης. Οι πελάτες φαίνεται ότι έχουν ήδη αποφασίσει να αρχίσουν να αποχωρούν από την τράπεζα, αφού προειδοποίησε ότι θα αυξήσει και τα τέλη στις χρεωστικές κάρτες, γεγονός που θα οδηγήσει σε μαζική φυγή δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τελευταία τροποποίηση στις 19:42 - 25 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.