ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόσo ακόμα θα συνεχιστεί το sell-off;

02:40 - 30 Νοε 2011 | Αναλύσεις
Ομόλογα και μετοχές αξίας σχεδόν 1 τρις ευρώ, περιμένουν να... ξεπουληθούν!
Yπάρχουν άλλα 500 δισ. ευρώ κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης τα οποία μπορούν να ξεπουληθούν το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τη Nomura, ενώ το ανάλογο ξεφόρτωμα των μετοχών της περιοχής μπορεί να αγγίξει τα 400 δισ ευρώ.

Eξετάζοντας τα στοιχεία του ΔΝΤ καθώς και στοιχεία από κρατικές πηγές, ο στρατηγικός αναλυτής της Nomura, Jen Nordvig, υπολογίζε ότι η έκθεση των ξένων επενδυτών στα ομόγολα και τις μετοχές της ευρωζώνης αγγίζει τα 5,7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 4 δισ. ευρώ είναι κρατικά ομόλογα. Οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα έχουν 2,2 δισ. ευρώ από αυτά τα ομόλογα, ενώ οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες έχουν τα υπόλοιπα 1,8 δισ. ευρώ.

Με όλα τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του ο Nordvig, έκανε τα δικά του stress tests, υπό το εξής σενάριο: ότι οι επενδυτές, τρομαγμένοι από την μετάδοση της κρίσης στις αγορές του πυρήνα της Ευρώπης, ρευστοποιούν το 25% των θέσεών τους μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Αυτό, όπως τονίζεται, είναι ανάλογο του ρυθμού του πρόσφατου ξεφορτώματος που έχει παρατηρηθεί στα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα, κι έτσι αποτελεί μία λογική προσέγγιση του τί μπορεί να συμβεό εάν δεν υπάρξει αξιόπιστη απάντηση πολιτικής από την Ευρωζώνη άμεσα.

Έτσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του stress test της Nomura, αναμένεται ένα sell-off της τάξης των 540 δισ. ευρώ στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Εάν οι ξένοι επενδυτές αποφασίσουν να διακρατήσουν τα γερμανικά ομόλογα που κατέχουν, τότε το ξεφόρτωμα θα διαμορφωθεί στα 420 δισ. ευρώ.

Επίσης, οι ρευστοποιήσεις σε μετοχές στην ευρωζώνη οι οποίες θα αγγίξουν τα 394 δισ. ευρώ σύμφωνα με το stress test της Νomura, θα προσθέσουν ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στις αγορές, όπως επίσης θα κάνουν και οι πιθανές ρευστοποιήσεις των θέσεων που έχουν οι διεθνείς κεντρικές τράπεζες, οι οποίες δεν μπορούν να αποκλειστούν εάν υπάρξει το σενάριο της διάλυσης.

Όπως υπογραμμίζει πάντως ο αναλυτής, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά θα κάνει εξαιρετικά δύσκολο, εάν όχι αδύνατο, το να μπορέσει να ξεπουληθεί μία τόσο μεγάλη ποσότητα ομολόγων όταν «χτυπήσει το καμπανάκι».

Ίσως λοιπόν γι' αυτό, υποθέτουμε εμείς, η Νοmura φρόντισε να μειώσει την έκθεσή της στην ευρωζώνη κατά 75% τους τελευταίους δύο μήνες...
Τελευταία τροποποίηση στις 15:28 - 30 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.