ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σπάνια» ευκαιρία το 2012 για τους επενδυτές

02:32 - 07 Δεκ 2011 | Αναλύσεις
Μετά την Goldman Sachs που βλέπει ράλι μετά το α’ τρίμηνο του 2012, τώρα και η Citigroup δηλώνει ότι αναμένει διψήφιες αποδόσεις στην Ευρώπη το νέο έτος, ενώ η Schroders βλέπει ευκαιρίες για τους stock-pickers και γενναία κέρδη για τους τολμηρούς.
Οι αναταραχές, η αβεβαιότητα και ο φόβος κυριάρχησαν στις αγορές το 2011, σημειώνει η Citi σε νέα έκθεσή της, τονίζοντας ότι όλα αυτά δεν αναμένεται να φύγουν έυκολα το 2012. Οι οικονομολόγοι της αμερικάνικης τράπεζας εκτιμούν ότι το νέο έτος η ευρωζώνη θα μπει σε φάση ύφεσης, αλλά δεν θα υπάρξει και παγκόσμια ύφεση, τονίζοντας επίσης ότι δεν θα υπάρξει διάλυση της ευρωζώνης.

Όπως σημειώνει η Citi, σε ότια αφορά τις αγορές, αναμένεται πτώση της εταιρικής κερδοφορίας στην Ευρώπη, της τάξης του 10%-15%, όμως οι πολύ φθηνές και άκρως ελκυστικές αποτιμήσεις και η πρόοδος από την πλευρά των πολιτικών αποφάσεων, αναμένεται να στηρίξουν τις τιμές των μετοχών.

Ετσι, για το 2012, η Citi αναμένει διψήφιες αποδόσεις στην ευρωπαϊκή αγορά και συστήνει στους επενδυτές να τοποθετηθούν σε μετοχές «ποιότητας» και «ανάπτυξης», αλλά να έχουν υπόψη τους και την ύπαρξη σημαντικών κινδύνων, αφού υπάρχει πιθανότητα, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο της Citigroup, η κερδοφoρία των ευρωπαϊκών εταιρειών να καταρρεύσει αν η κρίση επιδεινωθεί και η ύφεση είναι έντονη (πιθανότητα της τάξης του 30%).

Η έντονη μεταβλητότητα αλλα΄και οι μεγάλες ευκαρίες, θα είναι «παρούσες» στις διεθνείς αγορές το 2012, σύμφωνα με την Schroders. Αν και οι προκλήσεις θα είναι πολλές το νέο έτος, θα υπάρξουν πάρα πολλά φωτινά σημεία, τα οποία θα ανταμείψουν τους επενδυτές.

Όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει ο οίκος, το 2012 «βλέπει» πολλές και εντυπωσιακές ευκαιρίες τοποθετήσεων στις αγορές, καθώς οι μετοχές είναι υπο-επενδεδυμένες και εξαιρετικά ελκυστικές από πλευράς αποτιμήσεων. Επίθης, η ισχυρή μεταβλτητότητα θα δημιυργήσει, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, ένα περιβάλλον κατάλληλο για τους stock-pickers. Εκείνοι οι επενδυτές που έχουν μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα μπορούν να βρουν μετοχές εταιρειών ποιότητας σε πολύ φθηνές τιμές.

Ειδικά σε ότι αφορά την Ευρώπη, η Schroders σημειώνει ότι η πολιτική αβεβαιότητα και η απειλή για επιστροφή της ύφεσης στην περιοχή, κάνει τις ευρωπαϊκές μετοχές να προσφέρουν εξαιρετική αξία. Όπως επισημαίνει, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερα υψηλή συσχέτιση της πορείας των διάφορων κλάδων στην αγορά, καθώς οι επενδυτές έχουν μειώσει επιθετικά και μαζικά την έκθεσή τους στα assets υψηλού ρίσκου, χωρίς να κάνουν καμία διαφοροποίηση, γεγονός που καταλήγει στο να υπάρχουν σήμερα εξαιρετικά ελκυστικές αποτιμήσεις για τις μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών. Σύμφωνα με τον οίκο, τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς, αποτελούν μία σπάνια ευκαιρία για γενναία κέρδη στο μακροπρόθεσμο διάστημα.
Τελευταία τροποποίηση στις 18:40 - 07 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.