ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σοκαρισμένοι οι traders και οι στρατηγικοί αναλυτές

02:19 - 09 Δεκ 2011 | Αναλύσεις
Όλα, μετοχές, ομόλογα, νομίσματα, βασίζονταν στην ΕΚΤ και ο Draghi ουσιαστικά, τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια της αγοράς.
Οι traders και οι στρατηγικοί αναλυτές της αγοράς έτρεξαν να πατήσουν το κουμπί SELL για τις μετοχές και το ευρώ, μετά την μεγάλη απογοήτευσή τους για την εξαιρετικά χλιαρή στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επιθετική δράση στην αντιμετώπιση της διετούς κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Μετοχές και ευρώ σημείωσαν βουτιά αμέσως μετά τις δηλώσει του Draghi και τα spreads σε CDS και κρατικά ομόλογα εκτοξεύτηκαν και πάλι στα ύψη, ειδικά της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Μετά την μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% και στο 1%, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κατέπνιξε τις ελπίδες της αγοράς ότι η κεντρική τράπεζα θα εντείνει τις αγορές κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ ή ότι θα δανείζει χρήματα στο ΔΝΤ να το πράξει. Με λίγα λόγια, δεν προσέφερε κανενός είδους μπαζούκα στην αγορά, όπως πολλοί ήλπιζαν.

Όπως δήλωσε ο Brian Dolan, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στη Forex.com, αυτό είναι τεράστιο θέμα – όλοι, μετοχές, ομόλογα, νομίσματα, βασιζόντουσαν στην ΕΚΤ και ο Draghi ουσιαστικά, τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια της αγοράς. Οπως τόνισε ο αναλυτής, στην αγορά κυριαρχεί μία αίσθηση ενός σοκ αυτή τη στιγμή.

Ουσιαστικά ο Πρόεδρος της ΕΚΤ λέει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πια ποσοτική χαλάρωση, και αυτό προφανώς απασχολεί τους ταύρους του ευρώ αυτή τη στιγμή, δεδομένης της αστάθειας της ευρωπαικής οικονομίας, υπογραμμίζει ο David Lutz, επικεφαλής του trading στην, Stifel Nicolaus Capital Markets. Είναι ένα μεγάλο χαστούκι για την αγορά αρκετά καλά, δήλωσε χαρακτηρηστικά.

Όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής διεθνούς στρατηγικής της BTIG, Dan Greenhaus, όλοι έμειναν άφωνοι στην αγορά, με τον δραματικό τρόπο με τον οποίο ο Μario Draghi έκανε πίσω σε ότι αφορά την ξεκάθαρη κατά τα άλλα δήλωσή του πριν λίγες μέρες, με την οποία είχε στηρίξει την συνέχιση της αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Όπως προσθέτει ο αναλυτής, μεγάλο σοκ προκάλεσαν και οι δηλώσεις του περί αβέβαιων προοπτικών της ευρωζώνης και των σημαντικών πτωτικών κινδύνων που υπάρχουν σε αυτές. Όπως εξηγεί ο Greenhaus, ενώ όλη η προσοχή είναι στραμμένη τώρα στην λιτότητα, το θέμα των μεταρρυθμίσεων είναι σίγουρα πιο σημαντικό, γιατί ότι και να συμβεί, αυτές οι οικονομίες και οι αγορές θα υποφέρουν και μάλιστα έντονα στο επόμενο διάστημα.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:24 - 09 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.